HILVERSUM - Een meerderheid van de Nederlanders is tegen uitbreiding van de Europese Unie met Turkije en Oost-Europese en Balkanlanden. Dat blijkt uit een onderzoek via internet dat het kabinet heeft laten uitvoeren. De ministerraad bespreekt vrijdag de peiling van de mening van de burgers over de toekomst van Europa.

Uit de door bijna 100.000 mensen ingevulde enquête op de site www.nederlandineuropa.nl blijkt dat de meerderheid de toetreding van landen als Turkije, Oekraïne, Servië en Macedonië niet ziet zitten, meldde RTL Nieuws donderdag. Het percentage tegenstanders varieert van 50 in geval van Kroatië tot 69 in geval van Turkije.

Ook voor Albanië, Oekraïne en Servië ligt het percentage opponenten boven de 60. Ook de toetreding van Roemenië en Bulgarije, waartoe in principe al is besloten, wijst een meerderheid van respectievelijk 52 en 54 procent af. De Europese Commissie besloot dinsdag dat de twee landen alleen in 2007 mogen toetreden als ze aan bepaalde voorwaarden hebben voldaan.

Van de mensen die de enquête invulden, is 70 procent voor een gezamenlijk Europees asielbeleid. Van 60 procent moeten de politiediensten van de EU-landen beter samenwerken. Een Europese politie vindt echter slechts 15 procent een goed idee.