KANDAHAR - Ongeveer honderd mensen zijn woensdag en donderdag bij gevechten in Afghanistan omgekomen. Het waren de twee meest gewelddadige dagen sinds Amerikaanse troepen eind 2001 het radicaal islamitische bewind van de taliban verdreven.

In de stad Mosa Qala in de zuidelijke provincie Helmand kwamen zeker dertien agenten en veertig aanhangers van de Taliban om, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Plaatsvervangend gouverneur Amir Mohammed Akhundzada van Helmand noemde het de grootste aanval van de taliban in de provincie sinds hun val vier jaar geleden.

De strijd brak woensdagavond uit tussen politietroepen en strijders van de taliban die de stad wilden aanvallen. De gevechten duurden tot in de vroege ochtenduren. Tien opstandelingen zijn gevangengenomen. De politie achtervolgt de vluchtende rebellen. De Afghaanse autoriteiten krijgen daarbij steun van de internationale coalitietroepen.

Kandahar

Ook in de provincie Kandahar raakten Afghaanse en coalitietroepen slaags met de rebellen. Bij een Amerikaanse luchtaanval donderdag op drie schuilplaatsen van vermeende Taliban-leden kwamen volgens een verklaring van het Amerikaanse leger vermoedelijk vijftien tot twintig man om. Hierbij raakte ook een militair van de internationale coalitie gewond.

Een dag eerder vochten Afghaanse militairen met ruggesteun van het Canadese leger en Britse helikopters in het district Panjwai 25 kilometer ten westen van de stad Kandahar met de Taliban.

"Achttien taliban-strijders werden gedood en 35 vastgenomen", zei coalitiewoordvoerder majoor Quentin Innis. Kandahar is de geboorteplaats van de taliban.

Canadese

De operatie in Panjwai kostte een Canadese vrouwelijke militair het leven toen haar eenheid werd bestookt met geweervuur en raketten. Zij was de eerste Canadese die tijdens gevechtshandelingen sneuvelde sinds de Tweede Wereldoorlog. Het Canadese parlement stemde woensdagavond in met de verlenging van de missie in Afghanistan met twee jaar.

In de westelijk gelegen stad Herat kwam donderdag een mederwerker van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om door een zelfmoordaanslag met een autobom, waardoor ook de dader omkwam. Twee andere Amerikanen, een Roemeen en twee Afghanen raakten gewond.

Een zegsman van de Amerikaanse ambassade zei dat de omgekomen Amerikaan de lokale politie trainde. Na de aanslag schoten Amerikaanse soldaten nog een Afghaanse truckchauffeur dood die niet op tijd stopte bij een controlepost. Zij vreesden een nieuwe zelfmoordaanslag. Herat is een relatief rustige stad.

Explosieven

Enkele uren later was het raak in Ghazni in de provincie Kandahar. Een man probeerde zijn auto, volgeladen met explosieven, in te rijden op een Afghaans militair konvooi. De explosieven gingen echter voortijdig af. De dader en een Afghaanse burger kwamen hierdoor om. De aanslagen in Herat en Ghazni zijn opgeëist door de taliban.

Het aantal zelfmoordaanslagen in Afghanistan is de eerste maanden van dit jaar al hoger dan het totale aantal aanslagen van 2005. Vorig jaar hadden zeventien zelfmoordaanslagen plaats en in 2004 slechts vijf. In de afgelopen vijf maanden waren er al 22 zelfmoordaanslagen, vooral in het zuiden. Daarbij kwamen 49 mensen om onder wie twee buitenlanders.

NAVO

De door de NAVO geleide internationale vredesmacht ISAF heeft 9000 manschappen in het land, maar dat aantal moet in november gegroeid zijn tot 21.000. Amerikaanse militairen waarschuwden begin dit jaar al voor een golf van geweld in het voorjaar in zomer in het zuiden van Afghanistan. Nederland zet 1400 militairen in in de zuidelijke provincie Uruzgan.

Veel Afghanen leggen de schuld voor het toenemende geweld bij buurland Pakistan. President Hamid Karzai beschuldigde Pakistaanse inlichtingendiensten er donderdag nog van volgelingen van de taliban te trainen en onderdak te bieden.