DEN HAAG - "De kou is uit de lucht", zei minister Gerrit Zalm donderdagavond, nadat de top van VVD gesproken had over de opstelling van minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) in de kwestie Ayaan Hirsi Ali.

Daarbij was ook Verdonk aanwezig. De bewindsvrouw had 's middags de wind van voren gekregen in een gesprek met premier Jan Peter Balkenende en de vicepremiers Laurens Jan Brinkhorst en Zalm.

's Avonds zei Verdonk dat er sprake is van een "nieuwe politieke werkelijkheid." Zij beloofde er "alles aan te doen" om de moties van de Tweede Kamer over de naturalisatie van Hirsi Ali uit te voeren.

Einddoel

Verdonk erkende dat het einddoel van de moties moet zijn dat Hirsi Ali Nederlands staatsburger blijft. Ze zal kijken naar de mogelijkheden in deze procedure. Maar mocht een en ander niet lukken, dan kijkt ze naar de mogelijkheden voor een tweede naturalisatie.

De sfeer in het wekelijkse overleg tussen de VVD-bewindslieden was goed, zei het tweetal, dat gezamenlijk naar buiten kwam.

Moeilijke baan

"Plezieriger dan ik verwacht had", zei Zalm. De collega's waren beheerst en zakelijk. Zalm benadrukte dat het een moeilijke baan is om minister te zijn voor Vreemdelingenzaken en Asielbeleid.