AMSTERDAM - Bij alcoholcontroles in geheel Nederland zijn zaterdagavond en -nacht 64.895 bestuurders van voertuigen op alcoholgebruik getest. Bij 690 bestuurders leidde dit tot een proces-verbaal voor het rijden onder invloed. Van 99 van hen werd het rijbewijs direct ingenomen.

Aan de controles op 350 locaties hebben bijna alle Nederlandse politieregio's, het KLPD en personeel van de Koninklijke Marechausseee deelgenomen. In een groot aantal andere Europese landen vonden op hetzelfde moment ook dergelijke controles plaats. Dit meldt de politie Amsterdam-Amstelland. Van elf personen is bloed afgenomen. De resultaten daarvan zijn pas over enige tijd bekend.

De hoogste alcoholwaarde werd gemeten in de politieregio Haaglanden, namelijk 2,4 promille. Maximaal is 0,5 promille toegestaan. In de regio Midden-West-Brabant werd als hoogste 2,15 promille gemeten.

In Limburg reed een automobilist door een afzetting heen om aan de controle te ontkomen. Na een achtervolging werd hij in Heerlen aangehouden. Hij bleek een alcoholpromillage van 1,4 te hebben. In de regio Amsterdam/Amstelland werden ongeveer 3800 bestuurders gecontroleerd, van wie 43 een proces-verbaal kregen. Van vijf personen werd direct het rijbewijs ingenomen en van drie bloed afgenomen. Daar was de hoogste waarde 1,6.