HILVERSUM - Loverboys gaan zelfs in instellingen voor licht verstandelijk gehandicapten op zoek naar meisjes die ze als prostituee aan het werk kunnen zetten. Dat bleek donderdag uit een uitzending van het EO Radio 1 programma De Ochtenden.

De makers van het programma spraken met verschillende organisaties die stellen met dit probleem te maken te hebben. Op welke schaal het precies voorkomt, konden ze niet achterhalen.

De loverboys rijden rond op de terreinen van de instellingen, zoeken contact met bewoonsters en doen zich tegen begeleiders voor als vrienden die het beste voor hebben met de meisjes.

Wallen

Vooral bij kleinschalige woonvormen voor licht verstandelijke gehandicapten komen de pooiers gewoon over de vloer. Een medewerker van een Amsterdamse instelling vertelde in de uitzending dat een jongen zich al wekenlang voordeed als het vriendje van een meisje, toen bleek dat hij een pooier was. "Op een gegeven moment kwamen we er achter dat ze al twee, drie weken niet meer naar school ging maar op de Wallen achter het raam zat."

Het komt ook voor dat loverboys een meisje ertoe dwingen zich aan te melden bij een instelling. Zij moet dan voor de pooier op zoek gaan naar andere slachtoffers. "Ik ken een instelling waaruit op deze manier drie meisjes zijn geronseld voor de prostitutie", zei Lou Repetur van Pretty Woman, een stichting die hulp biedt aan slachtoffers van loverboys.

Kwetsbaar

Uit het programma blijkt dat licht verstandelijk gehandicapte meisjes aantrekkelijke slachtoffers zijn voor loverboys. Ze hebben niet de sociale vaardigheden die andere meisjes wel hebben. Bovendien komen ze vaak uit verwaarloosde gezinnen. Daardoor zijn ze erg kwetsbaar.

Volgens de mensen die in het programma aan het woord komen, zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Voorlichting aan de meisjes zelf is erg belangrijk, mits die aansluit bij hun verstandelijk niveau. Ook moeten instellingen elkaar waarschuwen als ze merken dat een bepaalde jongen slechte bedoelingen heeft.