ANKARA - De ruim 41 miljoen Turkse kiezers beslissen zondag over de politieke toekomst van hun land. Dat de uitslag een omwenteling inhoudt, staat gezien de recente opiniepeilingen wel vast. Een belangrijke vraag is of de traditionele partijen de kiesdrempel van 10 procent halen.

Zeker is dat de kiezers de huidige premier Bulent Ecevit gaan duidelijk maken dat zijn tijd voorbij is. Duidelijke favoriet voor de overwinning is de gematigde islamitische partij van de voormalige burgemeester van Istanbul, Recep Tayyip Erdogan. Deze Partij voor Recht en Ontwikkeling AKP krijgt volgens de prognoses zeker 30 procent van de stemmen.

Als de partij de verkiezingen wint en deel gaat uitmaken van een regering, zal leider Recep Tayyip Erdogan daar echter niet in mogen zitten. Hij is wegens het "aanzetten tot een islamitische opstand" veroordeeld.

De Turkse justitie heeft weinig op met de AKP. Vorige maand richtte de hoogste aanklager in Turkije zich tot het constitutioneel gerechtshof met het verzoek de partij te verbieden. De aanklager maakte echter niet duidelijk waarom de partij buiten de wet moet worden gesteld.

De grootste concurrent van de AKP is de nog niet in het parlement vertegenwoordigde centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP) van Deniz Baykal en de voormalige minister van Economische Zaken Kemal Dervis, voorstander van economische hervormingen. De Turkse verkiezingen stonden aanvankelijk voor april 2004 op de agenda, maar worden vervroegd gehouden, omdat de coalitieregering van Ecevit het afgelopen jaar in rap tempo afbrokkelde.

De Turken die in het buitenland wonen, hebben tot en met 3 november de mogelijkheid hun stem uit te brengen. Zij kunnen dat alleen doen bij een van de stembureaus op de Turkse vliegvelden of bij de Turkse douane. Veel Turken in Nederland vliegen dit weekeinde daarom naar hun vaderland om te gaan stemmen.