DEN HAAG - Minister Rita Verdonk voor Vreemdelingenzaken zal de motie van de Tweede Kamer over het Nederlanderschap van Ayaan Hirsi Ali onverkort uitvoeren. Ze heeft dat donderdag gezegd na overleg met premier Jan Peter Balkenende en de twee vicepremiers. Volgens ingewijden was het gesprek "pittig en stevig".

Balkenende had Verdonk op het matje geroepen nadat woensdag twijfel was gerezen over haar bereidheid om de dinsdag aangenomen motie uit te voeren. Balkenende en de vicepremiers Gerrit Zalm (VVD) en Laurens Jan Brinkhorst (D66) waren "niet blij" met uitlatingen van haar tijdens een VVD-bijeenkomst in Hardenberg, zegt een bron. Verdonk zei daar dat ze geen andere mogelijkheid had gehad dan Hirsi Ali het Nederlanderschap te ontnemen.

Brief

Maar na het overleg van donderdag liet Verdonk weten "alle ruimte" te zullen gebruiken om Hirsi Ali haar paspoort te laten behouden. Ze zal Hirsi Ali ook "uitnodigen om die ruimte aan te geven". "Ik heb inmiddels begrepen dat haar advocate die ruimte wel ziet." Verdonk zal Hirsi Ali ook een brief schrijven waarin ze uitlegt hoe ze de motie gaat uitvoeren.

Het overleg tussen de kabinetstop en Verdonk duurde zo'n anderhalf uur. Een betrokkene omschrijft het als "niet hartelijk". Vooral Brinkhorst zou Verdonk de mantel hebben uitgeveegd. "Maar ze zijn in elk geval weer on speaking terms", aldus de bron.

Uitvoering

Vrijdag spreekt de ministerraad over de uitvoering van de motie over Hirsi Ali. Balkenende, Zalm en Brinkhorst zijn ervan overtuigd dat het binnen de bestaande regels mogelijk is Hirsi Ali haar Nederlandse nationaliteit terug te geven.

Edith Schippers, de vicefractievoorzitter van de VVD noemde de actie van de premier "overbodig". De Kamer kan er zelf wel voor zorgen dat Verdonk de motie uitvoert, zei Schippers in een reactie.