MAASTRICHT - De Dierenambulance Zuid-West Limburg probeert sinds zondag in Maastricht een eend te vangen die een dartpijl dwars door zijn snavel heen heeft. Dat meldde de Dierenambulance donderdag.

Het dier zit in een beek tussen de Hotelschool en een kinderboerderij. Tientallen vrijwilligers van de dierenambulance proberen het diertje met brood te lokken, in te sluiten en te vangen, maar op het kritieke moment vliegt het gewonde beestje steeds weg.

De dartpijl is klaarblijkelijk met geweld door de snavel van de eend geslagen. Volgens enkele vrijwilligers kan het ook gaan om een pijl uit een soort kruisboog, dat in de snavel geschoten is.

Opeten

Volgens deze vrijwilligers zouden Chinezen geregeld jacht maken op de eenden, die ze op deze manier jagen en vervolgens opeten. In dit geval heeft de pijl de eend slechts verwond.

"We hopen het eendje te kunnen vangen als het door uitputting verzwakt is", zei voorzitster Marianne van Keulen van de dierenambulance. "Hoewel het beestje zijn snavel nog kan openen, eet het niet, wellicht door de stress." Andere eenden pakken wel brood van de vrijwilligers aan, maar het gewonde diertje niet.

Geweer

Volgens Van Keulen heeft het geen zin om een dierenarts in te schakelen om het beestje met een geweer te verdoven. "Het eendje vliegt bij onraad direct weg, en het risico om mis te schieten en andere eenden te treffen is te groot." Van Keulen vreest dat het nog enkele dagen kan duren voor het diertje gevangen is.