IRAN - De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, heeft donderdag gezegd dat alle partijen die zijn betrokken bij de onderhandelingen over nucleaire programma's hun toon moeten matigen. Annan benadrukte het belang van diplomatie om "slaapwandelen naar een wereld waar alle staten nucleaire macht willen, te voorkomen".

De VN-secretaris-generaal, op doorreis in vijf Aziatische landen, benadrukte het belang van diplomatieke onderhandelingen met zowel Noord-Korea als Iran. Annan hield zijn toespraak voor de universiteit van Tokio. "De wereld staat op een kruispunt en maakt geen bewuste keuze welke kant hij op gaat", waarschuwde Annan.

Kernwapens

Het gevaarlijkste van de huidige situatie is dat naties denken dat kernwapens de beste bescherming bieden tegenover andere landen, zei Annan. Hij prees in zijn toespraak de Japanse benadering. Japan is het enige land dat slachtoffer werd van een nucleaire aanslag, maar " laat nu zien dat een staat geen kernwapens nodig heeft om normaal te zijn", aldus Annan.

De matigende woorden van de VN-leider kwamen daags nadat Iran een voorstel van de Europese Unie had afgewezen. "Ze denken dat ze ons goud weg kunnen halen en ons in ruil wat noten en chocolade kunnen geven", zei de Iraanse president Ahmadinejad. Het EU-aanbod was een lichtwaterreactor in ruil voor het stoppen met de verrijking van uranium. Annan verwelkomde de pogingen van de EU en keurde "retorische uitspraken die de situatie onnodig verhitten" af.

Naast de Iran-kwestie besprak Annan de noodzaak van het zogeheten zeslandenoverleg, waarin gesproken wordt over de ontmanteling van het Noord-Koreaanse atoomprogramma. "De enige goede weg is onderhandelen met alle partijen", aldus de secretaris-generaal. Noord-Korea weigert sinds november terug te keren naar dit vastgelopen overleg, waaraan China, Rusland, de VS, Japan en Noord- en Zuid-Korea deelnemen.