LONDEN - De politie in Jemen heeft de jongste vrouw van al-Qaeda-leider Osama bin Laden gearresteerd. Ze wordt vastgehouden omdat ze wordt verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij in de woning van haar in Jemen woonachtige vader. Amal al-Saddah is de jongste van de vier echtgenotes van Bin Laden. De vrouw, die begin twintig is, zou de lievelingsechtgenote van de al-Qaeda-leider zijn. Volgens de Britse krant The Sunday Times is ze door de Jemenitische autoriteiten onder huisarrest geplaatst.

Arabische diplomaten hebben tegenover de krant verklaard dat er vorige maand een schietpartij uitbrak bij het huis van haar vader in de plaats Ibb. Dat gebeurde nadat er veiligheidstroepen bij de woning arriveerden om de vrouw te bewaken.

Volgens The Sunday Times was de vrouw, die vanuit Afghanistan naar Jemen is gevlucht, fel gekant tegen die bewaking omdat ze deze als een beperking van haar bewegingsvrijheid zag. Ook haar vader en broer zijn onder arrest geplaatst en worden net als Al-Saddah verhoord. Volgens Jemenitische bronnen die in het artikel worden aangehaald, komt het land daarmee tegemoet aan het dringende verzoek van de Verenigde Staten zoveel mogelijk inlichtingen over Bin Laden te verzamelen.

Volgens de Britse krant Financial Times is er ook een zoon van Bin Laden gearresteerd. Hij zou zijn opgepakt in Iran door veiligheidstroepen op verdenking van betrokkenheid bij al-Qaeda. Op het moment van de arrestatie bevond de man zich in het gezelschap van enkele honderden andere personen die eveneens zijn aangehouden. De groep zou gevlucht zijn uit Afghanistan. Een Iraanse functionaris heeft tegen de krant verklaard dat de zoon van Bin Laden aan Saudi-Arabië of Pakistan is overgedragen.

Amerikaanse bronnen betwijfelen of de berichten over de twee arrestaties op waarheid berusten. "We hebben geen enkele bevestiging van deze beweringen", aldus een woordvoerder.