AMSTERDAM - Oud-PvdA-leider Kok heeft zaterdag tijdens zijn afscheidsfeest in het Amsterdamse theater Carré zijn bezorgdheid geuit over de toestand van de huidige politiek.

Nu het kabinet binnen enkele maanden al gevallen is en Nederland weer naar de stembus moet, toonde Kok zich verontrust over de problemen in onder meer zorg en onderwijs waar nu niets aan wordt gedaan.

"Onverantwoorde avonturiers"

Volgens Kok was er in het centrumrechtse kabinet sprake van "een stel onverantwoorde avonturiers die meer gesteld zijn op hun eigen ego of dat van de ander" en dat belangrijker vonden dan het landsbelang. "Het is als een renpaard dat door zijn hoeven is gezakt voordat het is gaan draven", zei Kok.

Complimenten en dankbetuigingen

De PvdA'er was zaterdag eregast op een feestelijke bijeenkomst die zijn partij had georganiseerd om Kok te bedanken voor zijn lange staat van dienst. Nadat hij de hele middag was bedolven onder complimenten en dankbetuigingen van partijgenoten, nam Kok het woord. In wat een dankwoord zou worden, schetste de oud-premier vervolgens uitvoerig zijn visie op de huidige politiek.

"De tijd dringt"

Kok zei nog geen pasklaar antwoord te hebben op de verrassende verkiezingsuitslag in mei dit jaar die voor zijn partij zo dramatisch uitpakte. Ook Kok had niet zo snel een kabinetscrisis verwacht. Zijn bezorgdheid over de problemen in de samenleving is echter sterker dan het gevoel van leedvermaak, zo gaf de PvdA'er toe. "Er is een gebrek aan vertrouwen bij de kiezers. En wat er gebeurd is, toont een enorme minachting voor de kiezers", zei Kok. "Het land wordt nu niet bestuurd, maar de tijd dringt."

De oud-leider riep zijn partijgenoten op dat ze bij de verkiezingen in januari een goed alternatief moeten bieden voor het huidige kabinetsbeleid. Volgens hem kan de PvdA "een belangrijk deel van het verloren terrein terugwinnen".