AMSTERDAM - "Minister Verdonk heeft wel degelijk ruimte om Ayaan Hirsi Ali haar Nederlandse nationaliteit te laten behouden. Zo zwart-wit als Verdonk de situatie rond mijn cliënt voorstelt, is het niet", zegt advocaat Britta Böhler van het dinsdag afgetreden Tweede Kamerlid.

De Tweede Kamer wist minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) afgelopen nacht na een lang debat te bewegen opnieuw te bekijken of Hirsi Ali toch de Nederlandse nationaliteit heeft. Tijdens het debat hield de bewindsvrouw nog vol dat ze door een besluit van de Hoge Raad niet anders kon dan concluderen dat de afgetreden VVD-politica geen recht heeft op een Nederlands paspoort.

Brief

Böhler werkt samen met haar collega Flip Schüller aan een reactie op de brief die Hirsi Ali van Verdonk heeft gekregen. De minister liet haar partijgenoot daarin weten dat ze niet over de Nederlandse nationaliteit beschikt, omdat ze bij het aanvragen van een paspoort in 1997 gelogen heeft over haar personalia. In het antwoord hierop werken de advocaten van Hirsi Ali het standpunt uit, dat hun cliënt wel degelijk gewoon haar Nederlandse nationaliteit heeft en kan behouden.

"Wij schatten de juridische situatie van Ayaan zeer hoopvol in", zegt Böhler. "Maar verder kan ik niet inhoudelijk op de kwestie ingaan. Wel moet me van het hart dat de hele affaire enorm triest voor Ayaan is."

Woede

Verdonk kwam dinsdag in grote politieke problemen, nadat ze de Kamer maandag onverwacht had laten weten dat Hirsi Ali niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Veel VVD'ers, onder wie vicepremier Gerrit Zalm, waren woedend over de opstelling van Verdonk.

De bewindsvrouw, die met staatssecretaris Mark Rutte van Onderwijs is verwikkeld in een felle strijd om het lijsttrekkerschap van de VVD, opereerde in de kwestie-Hirsi Ali met een voor Den Haag ongebruikelijke voortvarendheid. Al binnen twee dagen beantwoordde zij Kamervragen over het onderwerp, hoewel daar een termijn van zes weken voor staat.

Tv-uitzending

De nationaliteit van Hirsi Ali werd vorige week donderdag nieuws, toen de tv-rubriek Zembla er een uitzending aan wijdde. Hirsi Ali had echter al jaren terug in interviews en publicaties laten weten dat ze in de jaren '90 bij haar komst naar Nederland een deels verzonnen verhaal heeft verteld. Toch groeide de zaak opeens uit tot een rel.