PARIJS - De Franse Nationale Vergadering heeft woensdag een omstreden nieuwe immigratiewet aangenomen. Die maakt immigratie voor hoogopgeleide buitenlanders makkelijker, maar voor 'gewone' buitenlanders moeilijker.

De wet, die minister Nicolas Sarkozy van Binnenlandse Zaken heeft opgesteld, wordt pas van kracht, als ook de Senaat hem heeft goedgekeurd.

De linkse oppositie, mensenrechtengroepen, de Rooms-Katholieke Kerk en enkele Afrikaanse landen hebben zware kritiek op het voorstel. Zij spreken van 'migratieapartheid'.

"De besten houden en de zwakken terugsturen is niet bepaald christelijk", aldus kardinaal Philippe Barbarin, de aartsbisschop van Lyon. De Ivoriaanse zanger Alpha Blondy zei dat het wetsvoorstel hem doet denken aan slavenhandelaren die de zwarten met de beste tanden uitkozen.

Gezinshereniging is volgens de nieuwe wet alleen nog maar mogelijk, als immigranten geen beroep op sociale uitkeringen doen. De binnengehaalde partner zou langer op een zelfstandige verblijfsvergunning moeten wachten. De immigrant zou een 'integratiecontract' moeten tekenen waarin hij zich verplicht de Franse manier van leven te respecteren.