MAASTRICHT - Als minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken bij haar standpunt blijft dat Ayaan Hirsi Ali de Nederlandse nationaliteit niet heeft, is het mogelijk de afgetreden VVD-parlementariër snel te naturaliseren. Dat concludeert hoogleraar rechtsvergelijking van de Universiteit van Maastricht René de Groot woensdag.

De Tweede Kamer wist Verdonk afgelopen nacht na een lang debat te bewegen om opnieuw te bekijken of Hirsi Ali toch de Nederlandse nationaliteit heeft. Tijdens het debat hield de bewindsvrouw nog vol dat ze door een besluit van de Hoge Raad niet anders kon dan concluderen dat de afgetreden VVD-politica geen recht heeft op een Nederlands paspoort.

Lukt het niet om tot een ander besluit te komen, dan wil de Kamer dat Verdonk zo snel mogelijk probeert Hirsi Ali alsnog te naturaliseren. Volgens De Groot zou dat kunnen door een versnelde procedure zoals Feyenoord-aanvaller Salomon Kalou die heeft proberen te doorlopen. Verdonk wees de versnelde naturalisatie van de voetballer echter af omdat hij zijn naturalisatietoets niet had gehaald.

Verdonk kwam dinsdag in grote politieke problemen, nadat ze de Kamer maandag onverwacht had laten weten dat Hirsi Ali niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Veel VVD'ers, onder wie vicepremier Gerrit Zalm, waren woedend over de opstelling van Verdonk. De bewindsvrouw, die met staatssecretaris Mark Rutte van Onderwijs is verwikkeld in een felle strijd om het lijsttrekkerschap van de VVD, opereerde in de kwestie-Hirsi Ali met een voor Den Haag ongebruikelijke voortvarendheid. Al binnen twee dagen beantwoordde zij Kamervragen over het onderwerp, terwijl daar een termijn van zes weken voor staat.

Zembla

De nationaliteit van Hirsi Ali werd vorige week donderdag nieuws, toen de tv-rubriek Zembla er een uitzending aan wijdde. Hoewel Hirsi Ali al jaren terug in interviews en publicaties had laten weten dat ze in de jaren '90 bij haar komst naar Nederland een deels verzonnen verhaal heeft verteld. Toch groeide de zaak opeens uit tot een rel.