LEIDSCHENDAM - Nederland heeft vorig jaar een recordaantal toeristen getrokken. In 2005 brachten 10,1 miljoen buitenlanders een bezoek aan ons land, 4 procent meer dan in 2004. Het record is volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) vooral te danken aan het sterke laatste kwartaal.

Het NBTC verwacht in 2006 een nieuw record. Dit jaar vieren naar schatting 10,4 miljoen buitenlanders vakantie in Nederland. Het vorige record dateerde van 2000, toen tien miljoen bezoekers werden geturfd.

Begin dit jaar ging het NBTC er nog vanuit dat 2005 net geen record had gebracht. Na de laatste schatting van 9,9 miljoen buitenlandse gasten werd het definitieve aantal deze dagen vastgesteld, op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Hotels

Hotels profiteerden het meest van de opleving van het toerisme naar Nederland. Zij zagen het aantal buitenlandse gasten met 6 procent toenemen. Onder anderen Amerikanen (+8 procent), Belgen (+13 procent) en Spanjaarden (+8 procent) en Denen (+17 procent) weten Nederland steeds beter te vinden.

Campings en bungalowparken profiteren niet. Zij kampen met teruglopende klandizie, onder meer doordat Duitsers minder vaak naar Nederland trekken.

Publiekstrekkers

Maar over de hele linie trekt Nederland dus steeds meer toeristen. Het NBTC denkt dat de groei dit jaar doorzet, mede dankzij grote publiekstrekkers als het evenement Rembrandt400, nieuwe vliegverbindingen en de groei vanuit nieuwe toeristische markten als China en India. "De geluiden uit de sector zijn positief", zegt Leonie Scholten van het bureau. "Het gaat de hele goede kant op".