ANKARA - Een gewapende man heeft woensdag in de hoogste administratieve rechtbank van Turkije een rechter doodgeschoten en vier anderen verwond. De aanvaller, een advocaat die na de schietpartij werd opgepakt, zou zich omschreven hebben als een "soldaat van Allah".

Bekijk video: Modem/ Breedband

De schutter viel de rechters volgens Turkse media aan vanwege een uitspraak die de bestuursrechtbank in februari deed. Toen sprak zij uit dat een vrouw met een hoofddoek in het seculiere Turkije geen lerares kan worden.

De man leegde zijn wapen tijdens een commissievergadering. De voorzitter van de rechtbank, Mustafa Birden, die na de omstreden uitspraak meerdere doodsbedreigingen zou hebben gekregen, werd in de buik geraakt en moest in een ziekenhuis geopereerd worden.

Artsen wisten het leven van rechter Mustafa Yucel Ozbilgin echter niet te redden. Hij werd in het hoofd geraakt en overleed 's middags in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De geschokte autoriteiten hebben de schietpartij veroordeeld als een aanval op de seculiere staat. De zaak gaat volgens president Ahmet Necdet Sezer de geschiedenis in als een "zwarte vlek in de historie van de republiek".