AMSTERDAM - Prinses Máxima viert woensdag haar 35e verjaardag. De echtgenote van kroonprins Willem-Alexander viert haar verjaardag thuis in besloten kring.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Máxima werd in 1971 in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires geboren. Máxima is de dochter van Jorge Horacio Zorreguieta en María del Carmen Cerruti de Zorreguieta. Zij heeft twee broers, één zuster en drie halfzusters. Zij is opgegroeid in Buenos Aires.

Willem-Alexander en Máxima trouwden op 2 februari 2002 in Amsterdam. De keuze van de prins voor de Argentijnse was omstreden omdat vader Zorreguieta staatssecretaris van landbouw was onder dictator Jorge Videla. Onder zijn bewind verdwenen duizenden politieke tegenstanders. Zorreguieta heeft steeds volgehouden dat hij niets wist van de verdwijningen.

De toenmalige premier Wim Kok (PvdA) liet een onderzoek uitvoeren naar de rol van Máxima's vader ten tijde van Videla's bewind. Nadat was geconcludeerd dat Jorge Zorreguieta niet 'persoonlijk betrokken is geweest bij de repressie of schending van de mensenrechten', gaf de Tweede Kamer goedkeuring voor het huwelijk.

Máxima kreeg met Willem-Alexander twee dochters, Amalia en Alexia.