HILVERSUM - De Nederlandse bevolking is iets positiever gestemd over Ayaan Hirsi Ali na de persconferentie waarin ze haar aftreden als VVD-Tweede Kamerlid bekendmaakte. Maandag vond 52 procent het kwalijk dat ze bij haar asielaanvraag gelogen heeft over haar naam en geboortedatum, dinsdag was dat percentage gedaald tot 42.

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van de NOS. Het percentage Nederlanders dat haar leugens begrijpelijk vindt, is gestegen van 44 tot 53. Van de ruim achthonderd ondervraagden ziet 35 procent haar vertrek naar de Verenigde Staten als een verlies voor de Nederlandse politiek. Maandag was dat nog een kwart.

Brief

Bijna de helft had het beter gevonden als minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) gewacht had met haar brief over het Nederlanderschap van Hirsi Ali. Ook bijna de helft (47 procent) denkt dat de strijd om het lijsttrekkerschap van de VVD het optreden van Verdonk heeft beïnvloed.

49 Procent vindt het terecht als Hirsi Ali de Nederlandse nationaliteit kwijtraakt. Eenzelfde percentage is van mening dat Hirsi Ali wegens haar verdiensten in de afgelopen jaren toch het Nederlanderschap verdient. Eveneens 49 procent schaamt zich over de manier waarop Nederland de afgelopen tijd met het Kamerlid is omgesprongen.

Aanhang Verdonk

De aanhang van Verdonk in de strijd om het VVD-lijsttrekkerschap is in één dag flink geslonken, blijkt uit een peiling van het TweeVandaag Opinie Panel onder 250 VVD-leden. Maandag was ze met 49 procent nog de meest populaire kandidaat, dinsdag koos nog 40 procent voor haar. Haar belangrijkste rivaal Mark Rutte, die maandag 4 procent op Verdonk achter lag, kreeg dinsdag de steun van 51 procent en is haar dus voorbijgestreefd.