DEN HAAG - "Wat drijft u om zo hard en zo ondoordacht op te treden? Toch niet de strijd om lijsttrekker te worden van de VVD?" Dat vroeg Tweede Kamerlid Femke Halsema van GroenLinks dinsdag aan minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) tijdens een spoeddebat over Hirsi Ali.

Halsema wil weten waarom Verdonk binnen enkele dagen na Kamervervragen van Hilbrand Nawijn al tot de conclusie kwam dat Hirsi Ali geen Nederlandse is en waarom dat zo snel openbaar is gemaakt. Volgens Halsema had Verdonk er ook voor kunnen kiezen de zaak nog zes weken stil te houden. Halsema wil dat minister Donner (Justitie) ongeacht de status van de bedreigde Hirsi Ali haar veiligheid garandeert.

Risico

Bij het opstellen van haar kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2003 heeft de VVD bewust een politiek risico genomen met Ayaan Hirsi Ali. Dat zei Fractieleider van de VVD, Willibrord van Beek in het spoeddebat.

Volgens Van Beek heeft Hirsi Ali destijds aan de VVD-top verteld dat er "onwaarheden zaten in haar vluchtverhaal". "Er is toen overwogen of dat een probleem zou kunnen zijn. Besloten is het risico te aanvaarden."

Van Beek onderstreepte dat de VVD alleen een politiek risico meende te lopen. De partijtop had niet verwacht dat er ook juridische moeilijkheden voor Hirsi Ali konden optreden.

Karikatuur

VVD-minister Verdonk moet "geen karikatuur maken van daadkracht", zei CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen op zijn beurt tijdens het spoeddebat. Verdonk liet Hirsi Ali maandagavond weten dat zij na eerdere leugens formeel nooit de Nederlandse nationaliteit heeft gekregen.

Nauwelijks 48 uur nadat Verdonk een onderzoek naar het verleden van Hirsi Ali had aangekondigd, stelde Verhagen met verbazing vast. Verdonk beroept zich regelmatig op de duidelijkheid en daadkracht van haar beleid. "Maar bij de uitvoering van wetten hoort ook zorgvuldigheid", benadrukte Verhagen. Daarover wil hij opheldering van Verdonk.