STRAATSBURG - Bulgarije en Roemenië mogen alleen toetreden tot de Europese Unie in 2007 als ze aan bepaalde voorwaarden hebben voldaan. Pas begin oktober valt het besluit of dat gebeurd is. Dat voorstel heeft de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, dinsdag gedaan tegenover het Europees Parlement.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Met uitstel van het besluit houdt de Commissie druk op de regeringen van Bulgarije en Roemenië om hervormingen door te voeren. Vooral Bulgarije is nog niet klaar voor lidmaatschap.

Corruptie

Corruptie tiert er welig en de aanpak van georganiseerde misdaad faalt, staat in een dinsdag verschenen rapport van de Commissie. Roemenië en Bulgarije uit de Unie houden is niet meer mogelijk.

Vorig jaar al is het toetredingsverdrag ondertekend, al moeten sommige parlementen zoals de Bundestag in Duitsland dat nog goedkeuren. In Nederland gaat de Eerste Kamer zich er in juni over buigen.

Uitstellen

Wel is het mogelijk het lidmaatschap een jaar uit te stellen als de landen nog niet helemaal klaar zijn. Dan treden ze niet in 2007 maar pas in 2008 toe. De Europese staats- en regeringsleiders hebben het laatste woord over eventueel uitstel, wat voor het eerst in de Europese geschiedenis zou zijn.

Alleen bij unanimiteit is er sprake van uitstel voor Bulgarije. Voor Roemenië, dat aanvankelijk nog veel verder achterop liep maar inmiddels Bulgarije is ingehaald met het invoeren van EU-wetten, volstaat een gekwalificeerde meerderheid.

Bulgarije

Bulgarije hoopt desondanks dat het toch in 2007 kan toetreden. "Er zijn nog 227 dagen over. We kunnen het redden", zei de Bulgaarse minister van Europese Zaken Meglena Kunewa in een reactie.