AMSTERDAM - "Politiek was voor mij een kwestie van vallen en opstaan. Ik kies nu voor een internationaal grensoverschrijdend debat voor de emancipatie voor moslimvrouwen", aldus Hirsi Ali dinsdag in een eerste toelichting op haar vertrek uit Nederland. Het VVD-kamerlid gaat in beroep tegen de vaststelling van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) dat ze mogelijk nooit het Nederlanderschap heeft verkregen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In haar persconferentie zegt de politica altijd zeer open te zijn geweest over haar onjuiste naam en uithuwelijking. "Hoe vaak geven mensen op de vlucht andere namen op? Het ontnemen van mijn Nederlanderschap is een buitenproportionele sanctie."

Hirsi Ali geeft toe dat het moeilijk is om met zo veel bedreigingen en politie te moeten leven. "Moeilijk maar niet onmogelijk. Het besluit van een minister maakt het voor mij onmogelijk hier te blijven. Ik ga weg maar de vragen blijven", aldus Hirsi Ali. "Ik ga Nederland verlaten. Verdrietig en opgelucht zal ik mijn koffers pakken."

Bereikt

Hirsi Ali heeft naar eigen zeggen een hoop bereikt in de Tweede Kamer. "Ik heb de ondergeschikte positie van migrantenvrouwen aan de orde gesteld, met name de positie van moslimvrouwen. Ik heb duidelijk gemaakt dat de islam op belangrijke punten onverenigbaar is met een liberale rechtstaat."

"Daarnaast heb ik op mijn manier bijgedragen aan de debatten over onderwerpen als eerwraak, vrouwenbesnijdenis en huiselijk geweld. Deze zorgwekkende onderwerpen zijn nu niet meer weg te denken uit Den Haag."

Vertrek

Volgens Hirsi Ali heeft de recente media-aandacht over het verstrekken van onjuiste informatie over haar verleden bij haar komst naar Nederland, haar vertrek versneld. Omdat het Haagse gerechtshof eind april besloot dat zij haar woning eind augustus moet verlaten, kiest Hirsi Ali ervoor per september in de Verenigde Staten aan de slag te gaan. Op advies van haar advocaat doet ze verder geen mededelingen over wat ze precies gaat doen.

Zalm

VVD-leider Gerrit Zalm laat weten begrip te hebben voor de beslissing van Hirsi Ali om de Kamer te verlaten. "De problemen met de huisvesting en haar veiligheid maken het leven voor haar onmogelijk."

Zalm is verbaasd dat ruim drie jaar lang niemand haar naturalisatie ter discussie heeft gesteld. "Ik respecteer het besluit van minister Verdonk, maar ben wel verbaasd over de snelheid van het besluit. Die snelheid zijn we van de IND niet gewend."

De VVD-leider zei dat de snelheid van Verdonk en de mogelijkheden voor Hirsi Ali in het kabinet besproken zullen worden. "Ik hoop dat de IND een eventueel hernieuwde aanvraag even snel zal behandelen."

Geen zorgen

Zalm wees er op dat het normaal een paar weken duurt voordat Kamervragen beantwoord worden. Nu zei Verdonk in reactie op de vragen uit de Kamer de eerste dag dat Hirsi Ali zich geen zorgen hoeft te maken. Dan volgt een onderzoek naar feiten die al drieëneenhalf jaar bekend zijn en dan is er binnen een dag een antwoord aan de Kamer, hield Zalm de media voor. "Dat is een opmerkelijke snelheid."

Spoeddebat

De Tweede Kamer houdt dinsdagmiddag een spoeddebat over de kwestie. Daarbij zullen de ministers Rita Verdonk en Piet Hein Donner (Justitie) aanwezig zijn.

Vrijwel alle fracties stelden geschokt en verbijsterd te zijn over de ontwikkelingen. Donner is bij het debat, omdat hij verantwoordelijk is voor de beveiligingsaspecten rond Hirsi Ali.

Verdonk: Ik kon niets anders

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) heeft begrip voor de emoties tijdens het spoeddebat over VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, maar ze had niet anders kunnen handelen dan ze gedaan heeft. Verdonk zei dat dinsdagavond tijdens een schorsing van het debat.

Omdat het Kamerlid over haar personalia had gelogen, is het Nederlanderschap haar nooit verleend, aldus Verdonk. Volgens de minister kan zij op dit moment niets doen. "We moeten eerst wachten op het verloop van de procedure."

/LINK
Persverklaring Hirsi Ali (website VVD)