DEN HAAG/UTRECHT/LUNTEREN - Jan Peter Balkenende, Gerrit Zalm en Paul Rosenmöller zullen op 22 januari opnieuw lijsttrekker zijn voor hun partij. Balkenende heeft gezegd dat hij met de VVD verder zou willen regeren.

Balkenende is de enige kandidaat voor het CDA en is zaterdagmiddag gekozen. Ook bij de VVD waren er geen tegenkandidaten. Zalm is op de Algemene Ledenvergadering tot lijsttrekker gekozen. Rosenmöller heeft in een toespraak voor GroenLinks gezegd dat hij de kar zal blijven trekken.

CDA-VVD

Balkenende wil na de verkiezingen in januari verder regeren met de VVD. De inhoudelijke overeenstemming op veel terreinen met de liberalen biedt daarvoor een goede basis, zo zei de demissionaire premier zaterdag in het Beatrixtheater in Utrecht. "De daadkracht die nodig is kan, net als in 1986, het beste met de VVD worden voortgezet", aldus Balkenende, die niets ziet in samenwerking met de PvdA. Hij gaf aan graag een tweede kans als premier te willen.

Nieuwe voorzitter CDA

Op het CDA-congres nam Marja van Bijsterveldt, nu nog burgemeester van Schipluiden, het partijvoorzitterschap over van Bert de Vries, die dat ambt na de CDA-leiderschapscrisis in 2001 tijdelijk vervulde. Van Bijsterveldt kreeg 26.542 stemmen van de CDA-leden.

Haar tegenstrever Jan Krapels, een politiek onbeschreven blad uit Den Bosch, moest het doen met een kleine 10.000. De verkiezing van de partijvoorzitter was een novum in het CDA. Van Bijsterveldt, oud-voorzitter van het CDA-Vrouwenberaad, riep Balkenende op in een volgend kabinet meer vrouwen op te nemen.

Liefde CDA voor VVD is niet onvoorwaardelijk

De CDA-leider benadrukte dat de liefde voor de VVD niet onvoorwaardelijk is. "Het vertrouwen over en weer moet de ruimte bieden voor samenwerking", zo richtte Balkenende zich rechtstreeks tot VVD-leider Zalm. Daarop liet hij een lange stilte vallen, "zodat deze boodschap goed doordringt. Een verloving leidt niet vanzelfsprekend tot een huwelijk."

GroenLinks

In Utrecht liet Rosenmöller er geen twijfel over bestaan dat hij voor GroenLinks opnieuw lijsttrekker wordt. Hij liet weten wel te hebben geaarzeld. "Het probleem van de opvolging is kleiner dan ooit", zei Rosenmöller. Hij gaf aan in Kamerlid Halsema een geschikte opvolgster te zien.

'Wat meer fatsoen'

Iedereen in de fractie vroeg hem 'de kar nog een keer te trekken'. "Ik heb daar thuis over gesproken en ja gezegd", aldus Rosenmöller. Hij ging in zijn speech in op de verruwing van de politiek en zei te willen bijdragen aan 'wat meer fatsoen'.

Irak

Rosenmöller verweet de regering aan de leiband te lopen van de Amerikaanse president Bush en sprak zich uit tegen een oorlog met Irak. Wapeninspecteurs, gerichte sancties, steun aan de democratische oppositie en meer diplomatie zijn volgens GroenLinks het juiste antwoord op de dictatuur van Saddam Hussein.

Principes

De leider van GroenLinks kreeg ook veel bijval toen hij zei vast te willen houden aan principes en niet te willen groeien tot elke prijs. Nu CDA en VVD het regeerakkoord van het gevallen kabinet tot inzet van de verkiezingen maken, wil Rosenmöller op een aantal concrete punten samen optrekken met PvdA en SP. Hij noemde onder meer het handhaven van de Melkertbanen en het verhogen van de koopkracht voor de minima.

Lijstverbinding

Rosenmöller zei ook een lijstverbinding te willen aangaan met PvdA en SP, omdat dat de kans vergroot dat bij de verkiezingen de restzetels terechtkomen bij de progressieve partijen. Bij de vorige verkiezingen had GroenLinks een lijstverbinding met alleen de SP.

Waarschuwing voor 'progressieve christenen'

Rosenmöller riep de 'progressieve christenen' op zich te bezinnen en het CDA te behoeden om opnieuw te beginnen aan een 'rechts avontuur'. Hij kreeg de lachers op zijn hand toen hij zei dat het kabinet-Balkenende liep als een trein. GroenLinks stelt komende week in de Tweede Kamer voor meer geld uit te trekken voor onderhoud en herstel van spoor en materieel, en verzet zich tegen tariefstijging in het openbaar vervoer.

Zalm 'mislukt' bij verlies

Zalm noemt zichzelf 'mislukt' als zijn partij tijdens de Tweede Kamerverkiezingen verliest. Zalm zei dit zaterdagmiddag in de wandelgangen. De VVD heeft nu 24 kamerzetels.

"Geen kunstjes"

Zalm zei zich op eigen wijze in te gaan zetten als lijsttrekker van de VVD. "Geen kunstjes, en op een authentieke manier. Ik ben zoals ik ben", verklaarde hij. Van de 'nieuwe politiek' heeft de VVD geleerd om een goede antenne voor wat er leeft onder de bevolking te hebben, aldus Zalm.

Volgens de VVD-lijsttrekker is zijn partij weer helemaal op orde. "Er zijn geen grote problemen meer", zei Zalm.