AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de vorig jaar ontsnapte tbs'er Wilhelm S. tien jaar de cel in gaat voor doodslag. Ook eiste de officier van justitie dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam dat S. tbs krijgt met dwangverpleging. S. sloeg op 12 juni de 73-jarige Amsterdammer Appie Luchies dood met een asbak en een hamer.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Hij was op dat moment voortvluchtig uit de tbs-kliniek Veldzicht, nadat hij tijdens een verlof aan zijn begeleider was ontsnapt. De politie kon hem ongeveer een week later weer oppakken in de binnentuin van de woning van het slachtoffer in de Amsterdamse Jordaan. S. heeft bekend dat hij de Amsterdammer heeft doodgeslagen tijdens een boottochtje over het Noordhollandsch Kanaal.

"Door de gevangenisstraf wordt gewaarborgd dat S. niet binnen afzienbare tijd in de samenleving terugkeert", zei officier van justitie M. Zwinkels. "Er is in die periode ook geen proefverlof mogelijk. Want dat is een stap te ver gebleken. Dat is pijnlijk duidelijk geworden."

Gevaar

De eis van tbs met dwangverpleging was ingegeven door een advies van onderzoekers van het Pieter Baan Centrum, die S. onderzochten. S. lijdt volgens hen aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis waardoor er gevaar is dat hij opnieuw geweld zal plegen.

De zaak leidde vorige zomer tot grote beroering en noopte minister Donner van Justitie tot verscherping van het verlofbeleid voor tbs'ers.