ROTTERDAM - Politie en justitie zijn dinsdagochtend begonnen met een grote controle op growshops in de Rijnmond. Alle 31 shops in de regio krijgen tegelijkertijd een bezoek. Ook gemeente, belastingdienst, UWV, milieudienst DCMR en AID nemen deel aan de actie.

"Wij willen duidelijk maken dat het willens en wetens verkopen van artikelen voor de hennepkweek niet is toegestaan", aldus een politiewoordvoerder. De controleurs willen de vrijheid van de shops inperken.

Bij de controle zoeken de partijen de grenzen van wat juridisch mogelijk is op. Als in een shop hennepstekken worden gevonden, zal de eigenaar worden vervolgd voor handel in drugs. In een aantal zaken trof de politie dinsdagochtend hennepstekken aan. De burgemeester kan in die gevallen besluiten de growshop voor een jaar te sluiten. Reinigingsbedrijf Roteb zal de gevonden stekjes direct vernietigen.

Ook speuren de controleurs naar bewijs om de ondernemers te vervolgen voor medeplichtigheid of medeplegen aan hennepkweek.

Politie en het Openbaar Ministerie verzamelen verder informatie om de criminaliteit rond wietplantages in beeld te brengen.

DCMR onderzoekt de brandveiligheid. De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit controleert of er geen verboden bestrijdingsmiddelen aanwezig zijn. De medewerkers van uitkeringsinstantie UWV kijken of er niet zwart wordt gewerkt. Volgens de politie is het de eerste grootschalige actie in Nederland.