AMSTERDAM - Tweede Kamerlid Geert Wilders wil dat de bouw van de Westermoskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes wordt gestaakt. Hij dringt hierop aan naar aanleiding van de bestuurswisseling bij de Nederlandse tak van de Turkse religieuze organisatie Milli Görüs, eigenaar van de nog te bouwen moskee. Zijn woordvoerder bevestigde dinsdag een bericht hierover in de Volkskrant.


Foto: Jasper van Es l Bouwterrein Westermoskee

Wilders heeft maandag vragen gesteld over de machtswisseling aan minister Piet Hein Donner van Justitie en zijn collega Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. Hij vindt dat de bouw van het gigantische gebedshuis moet worden stilgelegd, nu volgens hem blijkt dat de moskee nu eigendom is van de "extremistische en radicale" Milli Görüs.

Het Kamerlid spreekt zijn zorgen uit over de gevolgen die de komst van het nieuwe bestuur zal hebben. Hij vreest dat de organisatie "terugvalt in geslotenheid en afkeer van de niet-islamitische" samenleving. Volgens hem is de machtsovername een voorbeeld van "de toenemende intimidatie van Nederlandse Turken door rechts-extremistische, nationalistische Turkse organisaties".

Westermoskee

De vier Milli Görüs-organisaties die betrokken zijn bij de bouw van de Westermoskee in Amsterdam gaven maandagavond al aan dat ze hun beleid, dat op integratie in de Nederlandse samenleving is gericht, voortzetten. Zij blijven onafhankelijk van de federatie Milli Görüs Noord-Nederland en Milli Görüs Europa opereren, lieten ze weten.

Donner gaf eind februari de officiële aftrap voor de bouw van de moskee, waaraan tien jaren van gesteggel vooraf gingen.