AMSTERDAM - Politieagenten zijn steeds vaker slachtoffer van geweld. Vorig jaar raakte een kleine duizend agenten gewond tijdens hun werk. In de jaren negentig waren dat er ongeveer zevenhonderd per jaar en twintig jaar geleden nog geen driehonderd. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam, meldt de Volkskrant dinsdag.

Van de gewelddadige situaties waarbij gewonden vielen bij de politie, had twintig procent een massaal karakter, zoals afgelopen zaterdagnacht bij de rellen in Noordwijk waarbij drie agenten gewond raakten. In twaalf procent van de gevallen is sprake van opstandige omstanders, negen procent betreft spontane uitbraken van geweld.

Wat de oorzaak van het geweld tegen agenten is in de overige gevallen is onduidelijk. "Ervaring heeft me geleerd dat chaotisch politieoptreden geweld in de hand werkt", zegt Timmer. Hij pleit voor meer onderzoek door de politie, zodat agenten zich beter kunnen wapenen tegen agressie. Volgens onderzoeker Jaap Timmer heeft de politie te weinig oog voor slachtoffers in eigen kring. Daarnaast zou een betere integratie van politiemensen in de samenleving volgens Timmer zorgen voor minder geweld tegen agenten. Nu zouden korpsen te hiërarchisch zijn ingericht.