SAO PAULO - De opstanden in tientallen Braziliaanse gevangenissen zijn zonder verder bloedvergieten beëindigd. Na onderhandelingen lieten gevangenen alle bijna tweehonderd personen vrij die zij nog gegijzeld hielden. Dat maakten de autoriteiten dinsdag bekend.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De revoltes in de gevangenissen in de staat Sao Paulo braken afgelopen weekeinde uit. De gecoördineerde oproer maakte deel uit van een oorlog tussen criminelen en de politie. Daarbij kwamen sinds vrijdag zeker 81 personen om het leven, onder wie 31 politieagenten en acht cipiers. Ook zeker vier omstanders werden het slachtoffer van het geweld.

Offensief

Het offensief van vooral de uiterst machtige criminele bende PCC begon vrijdagavond en woedde zondag en maandag nog voort in de economische hoofdstad Sao Paulo en het gebied eromheen. De drugsbendes vielen tientallen politiebureaus en patrouillewagens aan. Ook werden banken beschoten en tientallen autobussen in brand gestoken.

Overplaatsing

De autoriteiten vermoeden dat de bendes de oorlog begonnen zijn uit woede over de gedwongen overplaatsing van gevangenen naar extra beveiligde complexen. Van de 144 detentiecentra in de staat Sao Paulo brak er in 73 een opstand uit.

Het zou gaan om de grootste gevangenisoproer in de Braziliaanse geschiedenis. Gevangenen hielden ruim tweehonderd bezoekers in gijzeling. Begin 2001 coördineerde de PCC revoltes in 20 gevangenissen, waarbij ongeveer 10.000 personen werden gegijzeld.