HILVERSUM - Ruim 80 procent van de Nederlanders vindt dat Ayaan Hirsi Ali moet opstappen als VVD-Tweede Kamerlid omdat ze mogelijk meer leugens heeft verteld bij haar asielaanvraag dan ze eerder al had toegegeven. Dat bleek maandag uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws.

Twee derde vindt dat haar om die reden het Nederlanderschap moet worden ontnomen. In een peiling van Maurice de Hond in opdracht van de NOS is bijna twee derde (66 procent) van mening dat ze moet aftreden als Kamerlid. Bijna de helft (47 procent) vindt dat Hirsi Ali de Nederlandse nationaliteit moet inleveren als blijkt dat ze inderdaad meer gelogen heeft dan bekend was.

Gelogen

Volgens het onderzoek van TNS NIPO neemt driekwart het Hirsi Ali kwalijk dat ze bij haar asielaanvraag gelogen heeft. Maar liefst 80 procent van de VVD-stemmers deelt die mening. Bij De Hond vindt 52 procent dat kwalijk, 44 procent begrijpelijk. Van de kiezers van VVD, D66 en GroenLinks zegt een meerderheid haar leugens te begrijpen.

Acht op de tien Nederlanders vinden dat de VVD haar strikte opvattingen over asielbeleid niet kan handhaven zolang Hirsi Ali namens die partij in de Kamer zit, aldus de peiling van TNS NIPO. Onder VVD-stemmers is dat percentage zelfs iets hoger (81).

Volgens het onderzoek van De Hond vindt een kwart Hirsi Ali's vertrek een verlies voor de Nederlandse politiek. Bij de VVD-kiezers ligt dat percentage op 31. Een minderheid van 19 procent is de mening toegedaan dat de politica uit Nederland is weggepest.