WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben maandag sancties opgelegd aan Venezuela wegens gebrekkige steun bij de strijd tegen het terrorisme. Dit heeft een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. Washington verbiedt alle wapenleveranties aan Venzuela.

De linkse president van Venezuela, Hugo Chávez, hielp afgelopen winter arme Amerikanen met goedkope stookolie, maar heeft geen goede woorden over voor president Bush, die hij ervan verdenkt dat hij Venezuela wil binnenvallen en zijn olie wil afpakken.

Genocidale moordenaar

Tijdens een bezoek aan Londen noemde Chávez maandag Bush een "genocidale moordenaar" en de "ergste misdadiger uit de geschiedenis". Chávez vindt dat Bush de gevangenis in zou moeten voor de invasie in Irak. Bush viel dat land in 2003 binnen, maar de veronderstelde Iraakse massavernietigingswapens zijn nooit gevonden. De invasie stortte Irak in een chaos waarin tegenwoordig vrijwel dagelijks tientallen doden vallen.

Chávez werkt in Latijns-Amerika samen met andere linkse krachten, zoals de Cubaanse president Fidel Castro en Evo Morales, die eerder dit jaar als eerste indiaan werd geïnstalleerd als president van Bolivia.

Hitler

Chávez sprak in Londen tijdens een lunch die was aangeboden door de burgemeester van Londen, Ken Livingstone. Tot de gasten behoorden de toneelschrijver en Nobelprijswinnaar Harold Pinter en mensenrechtenactiviste Bianca Jagger, ex-vrouw van Mick Jagger van de Rolling Stones.

Livingstone verdedigde Chávez als "het beste nieuws dat sinds vele jaren uit Latijns-Amerika is gekomen". Chávez zal tijdens zijn bezoek aan Groot-Brittannië geen ontmoeting hebben met premier Tony Blair. Chávez heeft Blair "de belangrijkste bondgenoot van Hitler" genoemd, voor zijn steun aan Bush en diens aanvalsoorlogen.

Morales

Een groot deel van de rechtervleugel van het Europees Parlement heeft maandag uit protest de zaal verlaten toen de nieuwe president van Bolivia, Juan Evo Morales, een toespraak kwam houden. Vrijwel alle christendemocraten en een deel van de liberalen uitten zo hun ongenoegen over het feit dat Morales de olie- en gasbronnen van zijn land nationaliseert.

PvdA-leider Van den Berg noemt de actie "ongehoord". Hij wijst erop dat de meeste Europese landen waaronder Nederland ook eigenaar zijn van hun bodemschatten.