RIJSWIJK - Rijkswaterstaat begint deze week met de bouw van hekwerken op vijf viaducten over de A4 bij het Zuid-Hollandse Rijswijk. Uit een risicoanalyse is gebleken dat hekwerken de beste technische maatregel zijn om de viaducten te beveiligen. De gemeente Rijswijk heeft dit maandag bekendgemaakt.

Begin vorig jaar gooiden twee jongens stenen vanaf een van de viaducten, waardoor een 30-jarige vrouw uit Uden om het leven kwam. Een van de stenen verbrijzelde de voorruit van haar auto. Het gerechtshof veroordeelde de twee in maart dit jaar tot gevangenisstraffen van zes en vijf jaar wegens moord op de vrouw.

Gewonden

Na dit stoeptegelincident gebeurden op meerdere plaatsen in het land soortgelijke acties. Daarbij vielen geen doden, maar wel gewonden.

De hekwerken boven de A4 zijn drie meter hoog en overspannen de gehele lengte van het viaduct. Ze zijn opgebouwd uit staalmatten.

Na het dodelijke incident in Rijswijk gaf minister Peijs van Verkeer opdracht aan Rijkswaterstaat een analyse te maken van risicovolle plekken zoals viaducten en bruggen, waar vandalen voorwerpen naar beneden kunnen gooien. Op de meest risicovolle plekken komen nu hekwerken of overkappingen te staan. De minister gaf aan dat het niet mogelijk is op alle viaducten hekwerken te plaatsen.

Camera's

Het ministerie begint ook proeven met 'slimme' camera's tegen stenengooiers. Dergelijke camera's kunnen 'afwijkende verkeerspatronen of gedrag' signaleren en doorzenden naar een centrale. Op andere plekken komt bijvoorbeeld verlichting. Bij ongeveer driehonderd objecten worden maatregelen getroffen, liet de minister eerder weten.