HILVERSUM - Als er deze week verkiezingen waren gehouden, had D66 nog maar vier van de huidige zeven zetels in de Tweede Kamer overgehouden. Dat blijkt vrijdag uit een opiniepeiling van het bureau Interview/NSS in opdracht van het tv-programma NOVA.

Grote winnaar uit de peiling is de SP. Kreeg de partij van Jan Marijnissen bij de peiling van Interview/NSS een week geleden al vijf zetels meer dan de huidige negen, deze week stijgt de SP naar de zestien.

VVD en CDA hebben meerderheid

CDA en de VVD hadden nu bij de verkiezingen een Kamermeerderheid van tachtig zetels kunnen binnenhalen. Het CDA komt uit op vijftig zetels. De partij van Balkenende heeft er nu 43 en kwam vorige week in de peiling van Interview/NSS uit op 51 stoelen in de Tweede Kamer. Coalitiepartner VVD (nu 24 zetels) stijgt vergeleken met de vorige week met een zetel naar de dertig.

Maar een centrum-linkse coalitie van CDA, PvdA en SP met samen 94 zetels was ook mogelijk geweest. De PvdA (nu 23) zakt in de peiling weer tot onder de VVD en komt uit op 28. Vorige week kregen de sociaal-democraten nog 31 zetels toebedeeld. GroenLinks (nu tien) groeit naar 12, de ChristenUnie (nu vier) en de SGP (nu twee) krijgen net als vorige week drie zetels toebediend van de ondervraagden.

LPF krijgt vier zetels

De LPF (nu 26) krijgt vier zetels. Dat is twee meer dan de vorige week. Leefbaar Nederland en de nieuwe partij van oud-minister Herman Heinsbroek halen in de peiling van Interview/NSS geen enkele Kamerzetel binnen. Dit in tegenstelling tot de peiling die Maurice de Hond eerder deze week hield. Daar kreeg de nieuwe partij van Heinsbroek drie Kamerzetels toebedeeld. Bijna een kwart van de ondervraagden had nog geen keuze gemaakt.