BRUSSEL/ANTWERPEN - De ouders van het tweejarige meisje dat vorige week donderdag met haar zwarte au pair in Antwerpen werd doodgeschoten door een skinhead willen geen medeleven van de extreemrechtse partij Vlaams Belang. Dat hebben zij maandag laten weten in een email aan de Antwerpse regionale televisiezender ATV.

De ouders zeggen "geschokt" te zijn door de steun van het Vlaams Belang, dat zelf zondag tijdens een partijcongres afstand nam van skinheads en neonazi's. De Belgische premier Guy Verhofstadt noemde het Vlaams Belang "moreel verantwoordelijk" voor de moorden. De achttienjarige schutter is ook een neef van een Kamerlid van de partij.

Lijkenpikkerij

Het Vlaams Belang is de opvolger van het in 2004 wegens racisme veroordeelde Vlaams Blok. In België laait de discussie nu opnieuw op om ook de nieuwe partij te verbieden. Verhofstadt zegt nu echter geen discussie daarover te willen. "Het is geen tijd voor scheldpartijen", aldus de premier. Belang-voorzitter Frank Vanhecke beschuldigde Verhofstadt eerder van "lijkenpikkerij".

Het tweejarige meisje wordt woensdag op verzoek van de ouders in intieme kring begraven. De uitvaart van haar au pair uit Mali zal plaatsvinden in eigen land. De gemeente Antwerpen neemt de kosten van de repatriëring van het lichaam voor haar rekening.