SEOUL - Noord-Korea heeft waarschijnlijk zijn omstreden kernreactor in Yongbyon weer opgestart. Zuid-Koreaanse media toonden maandag door een Amerikaanse satelliet gemaakte beelden, waarop te zien is dat uit een van de torens van de installatie een wolk stoom komt. De satellietopname dateert van 5 januari.

Bijna een jaar geleden deelde Noord-Korea mee dat het alle 8000 nucleaire brandstofstaven uit de reactor in Yongbyon had verwijderd nadat de reactor was stilgelegd. De verwijderde brandstofstaven zijn volgens deskundigen waarschijnlijk verwijderd om er vervolgens plutonium uit te winnen dat geschikt is voor een kernwapen.

Nucleaire activiteiten

China, Noord- en Zuid-Korea, Japan, Rusland en de Verenigde Staten overleggen al geruime tijd over een oplossing van de crisis rond de nucleaire activiteiten van Noord-Korea. De besprekingen verliepen met grote tussenpozen, veelal als gevolg van nieuwe of andere eisen van Noord-Korea, en leverden uiteindelijk niet veel op.

Volgens Amerikaanse schattingen beschikt het regime in Pyongyang al over een aantal kernwapens. In 2005 verklaarde het totalitaire bewind over nucleaire wapens te beschikken. Uit de 800 brandstofstaven zou voldoende plutonium gewonnen kunnen worden om zeker zes kernbommen te maken.

De opnamen van de centrale in Yongbyon zijn openbaar gemaakt door het Amerikaanse bedrijf GlobalSecurity. Behalve uit de stoompluim boven de koeltoren kan de verhoogde activiteit ook worden afgeleid uit het verkeer op de recent verharde weg naar de installatie.

VS

De Verenigde Staten willen dat het land kernwapens opgeeft. Pyongyang en Washington tekenden in 1994 een akkoord waarin stond dat het Noord-Koreaanse nucleaire programma zou worden gestopt in ruil voor Amerikaanse energiehulp.

Geheim

Eind 2002 beschuldigden de VS Noord-Korea ervan in het geheim te werken aan een kernwapen. Pyongyang besloot daarop zijn nucleaire programma weer op te pakken.

In april dreigde Noord-Korea dat het bij verdere vertraging in de toen vastgelopen besprekingen zijn nucleaire afschrikkingsmogelijkheden wilde uitbreiden. Een onafhankelijke controle van de nucleaire activiteiten in het land is niet mogelijk omdat het regime de samenwerking met de VN-atoomwaakhond IAEA heeft opgezegd.