UTRECHT - In het uitgaansleven wordt het nog steeds gewoner om een snuif cocaïne te nemen. Alleen in trendy Amsterdamse clubs is coke alweer uit de mode, elders is de harddrug nog steeds aan een opmars bezig. Steeds meer cocaïnegebruikers zoeken hulp en ook het aantal drinkers dat aanklopt bij de verslavingszorg neemt toe.

Dat staat in de Nationale Drug Monitor 2005 van Het Trimbos-Instituut die maandag verschijnt. De verslavingszorg kreeg in 2004 met 8 procent meer cokesnuivers te maken, terwijl het aantal cannabisgebruikers dat hulp zocht met 22 procent toenam.

Toch is het gebruik van hasj en marihuana niet toegenomen. Op dansfeesten is ecstasy nog steeds het populairst, al lijkt dit middel wat minder geslikt te worden.

Hulpverlening

Van de ongeveer 1,2 miljoen probleemdrinkers stappen er maar weinig naar de hulpverlening, maar in 2004 nam dit aantal wel met 10 procent toe naar 30.000. Er belandden de afgelopen jaren meer zware drinkers in het ziekenhuis: 4500 in 2004 tegenover 3900 in 2001. Vooral de jeugd is meer en vroeger gaan drinken, is al enige tijd duidelijk. In 2004 nam het aantal zware drinkers (meer dan zes glazen op minstens een dag in de week) onder mannen tussen de 18 en 24 jaar toe tot 39 procent (tegenover ruim 30 procent een jaar eerder).

Roken

Roken is voorzichtig op de terugweg. Het aantal rokers daalde tussen 2003 en 2004 van 30 naar 28 procent. Het percentage zware rokers (meer dan twintig sigaretten per dag) nam af van 8 naar 7. Onder jongeren lijkt niet roken steeds meer de norm te worden.

In 2004 nam het aantal drugsdelicten opnieuw toe; vooral met softdrugs gingen veel meer mensen de fout in. Het aantal overtredingen van de Opiumwet waar het Openbaar Ministerie mee te maken kreeg nam met een kwart toe tot 21.500. Het aantal harddrugszaken steeg met 17 procent, delicten met softdrugs met 45 procent.

Straffen

De hoeveelheid straffen die de rechter uitdeelde voor drugszaken steeg behoorlijk. Het gaat om een vijfde meer taakstraffen en de helft meer financiële transacties en ontnemingen. Alleen het aantal celstraffen nam voor het eerst af, met 9 procent.