AMSTERDAM - Tijdens de twee uur durende tv-actie Doekoe voor Suriname hebben verschillende bedrijven, instellingen en bekende Nederlanders voor enkele honderdduizenden euro's toegezegd. Dat heeft een woordvoerder van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) gezegd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Er was geen speciaal telefoonpanel waar mensen al met hun giften terecht konden. "De uitzending was vooral bedoeld om het gironummer 797 onder de aandacht te brengen. We zijn erg benieuwd naar wat er de komende dagen op het gironummer gestort gaat worden." Dinsdag of woensdag komt de SHO met een eerste tussenstand.

De Nederlandse overheid had eerder al 1 miljoen euro aan noodhulp toegezegd. Enkele grote gemeenten kwamen de afgelopen week met in totaal enkele tonnen over de brug. De komende weken zal het bedrag nog stijgen omdat tijdens de actie verschillende toezeggingen zijn gedaan voor vervolgacties en evenementen ten behoeve van de slachtoffers van de overstroming.

Lynx-helikopters

Het geld gebruikt de SHO voor noodhulp en wederopbouw van het door een overstroming getroffen gebied. Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) kondigde tijdens de uitzending aan om vier Lynx-helikopters naar het rampgebied te sturen. Die moeten een luchtbrug vormen tussen Paramaribo en het getroffen binnenland.

De inzet van de helikopters van de Koninklijke Marine komt bovenop de 1 miljoen euro die Nederland eerder beschikbaar heeft gesteld voor noodhulp, bovenop het Nederlandse expertteam dat inmiddels in Suriname actief is en bovenop de 30 ton dekens, stretchers en tenten die morgen vanaf Eindhoven naar Suriname worden gevlogen.

Tijdens de uitzending kwamen verschillende organisaties en bedrijven langs om geld te brengen. Zo stelde TPG Post onder meer een cheque ter waarde van 25.000 euro beschikbaar, er werden voetballen gegeven met handtekeningen van voetbalsterren voor een veiling ter plekke. Tussen de reportages en interviews door deden verscheidene bekende Nederlanders een beroep op de kijkers om geld te storten.

Artiesten

Het programma tekende zich in een Surinaamse sfeer waarin naast informatie ook muziek en amusement werd gebracht. Zo traden onder anderen de artiesten Boris, Replay en Birgit Lewis op. Bij tante Es (Jörgen Raymann) kwamen onder anderen Claudia de Breij op bezoek, premier Balkenende en enkele zogeheten Suriprofs, voetballers van Surinaamse afkomst.

Clarence Seedorf zegde 10.000 euro toe. Edgar Davids, die daar tijdens de uitzending mee werd geconfronteerd, wilde niet achterblijven en zegde ter plekke 15.000 euro toe. Patrick Kluivert geeft een deel van de opbrengst van een boek over hem dat binnenkort uitkomt.