AMSTERDAM - Oud-VVD-leider Hans Dijkstal vindt dat Ayaan Hirsi Ali zou moeten overwegen uit de Tweede Kamer te stappen. "Ik vind dat ze de mogelijkheid onder ogen moet zien", zei Dijkstal zondag in het tv-programma Buitenhof.

De VVD-prominent is middelpunt van een discussie, omdat zij heeft gelogen om een verblijfsvergunning in Nederland te krijgen. Volgens Dijkstal komt haar geloofwaardigheid daarmee ter discussie. Niet alleen voor de Kamer maar ook voor de VVD is er volgens Dijkstal "reden genoeg" om opheldering te vragen over en aan Hirsi Ali, ook al was al veel langer bij de partij bekend dat zij gelogen heeft over haar verleden.

Uitgehuwelijkt

De kwestie werd weer actueel na de uitzending donderdag van het tv-programma Zembla. Familieleden, zoals haar broer, zeiden daarin dat de politica niet tegen haar zin was uitgehuwelijkt en dat zij destijds geen angst had of hoefde te hebben voor haar familie. Die broer kwam later terug op die woorden. Hij stelde vervolgens dat het huwelijk wel degelijk was gearrangeerd en hij er niet bij was.

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) heeft dit weekeinde niettemin alsnog nader onderzoek door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gelast naar de naturalisatie van haar partijgenote. In de Kamer zijn vragen gesteld door onder anderen Hilbrand Nawijn (onafhankelijk) die destijds IND-directeur was. In Buitenhof beschuldigde GroenLinks-fractieleider Femke Halsema de minister, die een dag eerder onderzoek nog afwees, van "politiek gewin".

Een eventueel debat moet volgens haar in de VVD plaatsvinden, niet in de Kamer. Halsema beschuldigde de liberalen van opportunisme. De partij wist dat Hirsi Ali heeft gelogen en heeft haar toch op de lijst gezet voor de Kamerverkiezingen, "om electorale winst te behalen". Halsema verzet zich tegen het 'slachtofferen' van de VVD-collega. "Als er al iemand schuldig is, dan niet Hirsi Ali."

Idols-verkiezing

Dijkstal was verder zeer kritisch over de strijd om het lijsttrekkerschap van de VVD. Het wordt volgens hem een soort Idols-verkiezing, omdat het politieke programma nog onbekend is. Hij sprak van een "bedenkelijke, ondoordachte" procedure.

Een voorkeur voor Verdonk of haar belangrijkste tegenstrever Mark Rutte sprak Dijkstal niet rechtstreeks uit. Maar hij zinspeelde op een voorkeur voor de tweede. Dijkstal is, samen met enkele oud-prominente politici, ondertekenaar van het manifest "Eén land, één samenleving" dat pleit voor een betere verhouding tussen autochtonen en allochtonen. "Ik heb dat manifest ondertekend. Dan weet u een heleboel."