DEN HAAG - Alexander Pechtold is volgens 45 procent van de Nederlanders een geschikte kandidaat voor het lijsttrekkersschap van D66. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Pechtold is sinds een jaar minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en stelde zich afgelopen woensdag kandidaat als lijsttrekker.

Uit de peiling blijkt verder dat zijn rapportcijfer voor vertrouwen uitkomt op een 4,8. Dat is ongeveer even hoog als het cijfer van Wouter Bos, Mark Rutte en Rita Verdonk. Ook gaf 24 procent van de respondenten aan dat zij denken dat Pechtold in staat is de weggelopen kiezers terug te lokken naar D66.

Verdonk

Volgens De Hond liggen de kansen voor D66 bij de verkiezingen hoger als Verdonk lijsttrekker wordt van de VVD, dan wanneer Rutte de kar gaat trekken. De Hond concludeert dat D66 terug zou kunnen komen tot zes zetels als zij Verdonk tegen zich hebben. Tegenover Rutte zou het aantal zetels voor D66 rond de drie uitkomen.

Meer mensen (23 procent) zijn geneigd hun stem aan de VVD te geven als Verdonk aan het hoofd staat. Met Rutte als lijsttrekker is dat 17 procent. Volgens De Hond zal de VVD in de peilingen circa acht zetels dalen als de partij kiest voor Rutte, met Verdonk blijft de VVD op hetzelfde niveau (ongeveer 35 zetels).

In het totale politieke spectrum zijn dit keer niet veel wijzigingen te zien, concludeert De Hond. De drie regeringspartijen blijven op 67 zetels staan (na de verkiezingen in 2003 78), de linkse partijen op zeventig (voorheen 59).