KABUL - De oorspronkelijke naam voor de gevaarlijke Nederlandse missie in het zuiden van Afghanistan, Unicorn, is bij de manschappen slecht gevallen en door Defensie vervangen door de naam Taskforce Uruzgan. Unicorn, de mythische witte eenhoorn, blijkt in Angelsaksische landen associaties op te roepen met de homoscene.

"De Nederlandse militairen vinden een mythische naam prima, zolang ze maar niet voor mietje worden uitgemaakt", typeert een adjudant op de Nederlandse logistieke basis bij Kandahar het gevoelen onder de troepen.

Positieve klank

De commandant van de 1400 man grote Nederlandse troepenmacht die vanaf augustus veiligheid en stabiliteit in de provincie Uruzgan moet brengen, kolonel Vleugels, had na uitvoerig onderzoek voor de naam gekozen. Unicorn, zo had hij begrepen, is voor moslims een onomstreden naam met een positieve klank.

Het onderzoek had zich echter uitsluitend gericht op de acceptatie van de naam in moslimgebied. Dat de eenhoorn in bijvoorbeeld de Verenigde Staten wordt geassocieerd met de Amerikaanse homobelangenvereniging, vergelijkbaar met het Nederlandse COC, was de speurders ontgaan.

Reactie COC

COC Nederland is verontwaardigd over de "homofobe reactie". "Deze rel bewijst dat het homobeleid in het Nederlandse leger nog niet veel veranderd heeft aan het machogedrag van de gemiddelde mannelijke militair."

Na protesten van manschappen uit Afghanistan besloot het ministerie vorige week van het experiment af te zien en weer terug te vallen op een minder fantasievolle benaming. Over Taskforce Uruzgan kan niemand vallen en de naam valt niet op in het rijtje van nietszeggende namen als SFOR, KFOR, UNMEE en UNPROFOR. Voor Vleugels, die met een aparte naam de anonimiteit van de Nederlandse naamgeving eens wilde doorbreken, zal het ongetwijfeld een tegenvaller zijn. De Amerikanen in zijn gebied blijven opvallen met namen als operatie Cobra en Anaconda.

Commandant Henk Morsink, de baas van de opbouwmissie in Kandahar en de basis bij Tarin Kowt in Uruzgan, heeft zich voor de naam van het onderkomen wel verzekerd van een onomstreden naam.

Kamp Holland

Internationaal onderzoek had uitgewezen dat de naam 'Holland' op de vijfde plaats stond van namen die bij niemand negatieve associaties opriep. Per 1 augustus gaat de basis daarom door het leven als Kamp Holland. De kolonel koos daarbij bewust niet voor het Engelse woord Camp. Met 'Kamp' wil hij een kleine hommage brengen aan zijn minister, zonder wie de missie nooit van de grond was gekomen.