JAKARTA - De Indonesische autoriteiten hebben de inwoners van dorpen rond de vulkaan Merapi op Java opdracht gegeven hun huizen te verlaten. Volgens vulkanologen staat de Merapi, een van de actiefste vulkanen ter wereld, op het punt uit te barsten. Op en rond de vulkaan wonen ongeveer tienduizend mensen, die allemaal geëvacueerd zullen worden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De bijna drieduizend meter hoge Merapi is de afgelopen jaren verscheidene malen dichtbij een eruptie geweest. De afgelopen weken is er een sterk verhoogde activiteit waargenomen. Zaterdag werden 27 vulkanische bevingen gemeten. Deze bevingen zijn vaak de voorbode van een uitbarsting. Er komt lava uit de krater. De lava glijdt over een afstand van anderhalve kilometer de berg af.


Foto: J.L. van der Linde | Vulkaan Merapi staat op uitbarsten

Honderden mensen zijn met bussen en vrachtwagens naar opvangcentra vervoerd. Naar schatting zevenduizend mensen moeten nog worden geëvacueerd. Vooralsnog zijn geen doden of gewonden gemeld.

De autoriteiten kondigden zaterdag het hoogste risiconiveau af. Bewoners werden gevraagd hun woning en vee achter te laten, maar velen zouden dat hebben geweigerd.

Code rood

"We hebben vanochtend de status van de Merapi verhoogd tot de hoogste alarmfase, code rood. Alle bewoners hebben opdracht gekregen te evacueren", aldus het hoofd van de Merapi-sectie van de Indonesische vulkanologische dienst tegen het ANP. Volgens een andere medewerker van de dienst betekent code rood technisch gezien ook dat de vulkaan binnen 24 uur zou kunnen uitbarsten.

"We hebben de status verhoogd omdat er steeds meer hete rook uit de krater komt. We hebben ook een toenemend aantal aardschokken geregistreerd", aldus de wetenschapper. De 3000 meter hoge Merapi ligt in het dichtbevolkte Midden-Java bij de stad Jogjakarta.

De Merapi-vulkaan is één van de laatste actieve vulkanen in Indonesië en ligt vierhonderd kilometer ten oosten van de hoofdstad Jakarta. In 1994 was de laatste uitbarsting, die zestig mensen het leven kostte. In 1930 werden ongeveer dertienhonderd Indonesiërs gedood bij een uitbarsting.