OUDENBOSCH - Voordat het hoogste belastingtarief wordt verlaagd, moeten eerst de middeninkomens financieel tegemoet worden gekomen. Dat vindt Mark Rutte, bleek zaterdag tijdens een debat tussen de kandidaat-lijsttrekkers voor de VVD in het Brabantse Oudenbosch. Medekandidaat Rita Verdonk wil eerst het hoogste belastingtarief verlagen tot 48 procent.

Verdonk wees op het psychologische effect van een verlaging van het toptarief van 52 tot 48 procent voor de werknemer. Volgens haar is het lezen van de loonstrook geen pretje als meer dan de helft van het salaris moet worden afgedragen. Rutte gaf Verdonk daarin gelijk, maar wil eerst de groep tegemoetkomen die volgens hem de laatste jaren het zwaarst zijn getroffen: de middeninkomens.

Populariteit

Aan het begin van het debat steggelden Rutte en Verdonk over wie populairder is onder de eigen aanhang en wie de meeste kiezers bij de andere partijen zou kunnen wegtrekken. Rutte zegt meer kiezers van andere partijen te kunnen trekken. Uit de laatste peiling van Maurice de Hond blijkt dat Verdonk met 55 procent het populairst is onder de VVD-kiezers.

Sinds woensdag kunnen de VVD-leden stemmen op een kandidaat. Bijna een derde heeft dat inmiddels gedaan. Tot 24 mei kan worden gestemd en op 1 juni wordt bekend wie de lijsttrekker wordt voor de Tweede-Kamerverkiezingen van volgend jaar.

Veenendaal

De derde kandidaat voor het lijsttrekkerschap, Tweede-Kamerlid Jelleke Veenendaal, voerde een pleidooi voor het afschaffen van de overdrachtsbelasting die betaald moet worden bij het kopen van een huis. "Die zes procent van de huizenprijs is voor veel mensen een jaarsalaris. Daar moeten we vanaf." Verdonk wil daarover praten. Rutte ook, maar hij gaf aan dat 'elke belastingafschaffing geld kost'.

Veiligheid

Verdonk maakte van veiligheid haar thema van de dag. Uit de misdaadmonitor van Algemeen Dagblad bleek zaterdag dat het aantal mishandelingen fors is gestegen. Verdonk noemde dat 'schrikbarend' en pleit voor meer politie op straat en meer camera's in steden en dorpen. "Nederlanders hebben daar helemaal niet zo'n moeite mee."

De minister voor Vreemdelingenzaken ziet ook een rol weggelegd voor de burgemeester in het berechtingsproces van opgepakte verdachten. Hoe die rol eruit zou moeten zien, zei Verdonk niet, maar het Openbaar Ministerie en de politie moeten volgens haar worden ontlast. Verdonk wil, net als de andere kandidaten, de identificatieplicht handhaven. Rutte vindt dat het gebruik van gezicht- en irisscans moet worden uitgebreid. "Een winkelier die een dief uit zijn winkel schopt moet onmiddellijk worden vrijgesproken", zei Rutte verder.

Bureaucratie

De staatssecretaris van Onderwijs richtte zich ook op de aanpak van de bureaucratie. Hij wil van dertienhonderd verschillende subsidieregelingen terug naar 'één of twee simpele regelingen'. Drie overheidsloketten, de gemeente, provincie en de rijksoverheid, moeten worden teruggebracht tot één overheidsloket voor de burger, vindt Rutte. Daarmee is het voor de burger duidelijker en wordt deze niet meer van het kastje naar de muur gestuurd, stelde hij.

Het debat verliep in een gemoedelijke sfeer, afgezien van de discussie over de peilingen. Het enige echte verschil dat zaterdag naar voren kwam was het gekozen burgemeesterschap, waarin alleen Rita Verdonk heil ziet.