DEN HAAG - Justitie onderzoekt het naturalisatieverzoek van Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD). Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie zaterdag. Dagblad Trouw meldde zaterdag dat Hirsi Ali mogelijk haar Nederlandse paspoort kwijtraakt.

De woordvoerder van Justitie kon geen nadere mededelingen doen over het onderzoek, omdat over de kwestie ook Kamervragen zijn gesteld die eerst moeten worden afgehandeld. Onder anderen Kamerlid Hilbrand Nawijn (GroepNawijn) roept Verdonk naar de Kamer.

De van oorsprong Somalische Hirsi Ali kreeg in 1992 de status van politiek vluchteling in Nederland. Donderdag bleek in het televisieprogramma Zembla dat Hirsi Ali bij haar komst naar Nederland heeft gelogen over haar naam en geboortedatum.

Volgens dagblad Trouw kan de politica haar paspoort kwijtraken en zit zij mogelijk illegaal in de Tweede Kamer als zij identiteitsfraude heeft gepleegd. De krant baseert zich daarbij op een uitspraak van de Hoge Raad. Die bepaalde vorig jaar dat een naturalisatiebesluit waarin valse persoonsgegevens zijn opgenomen niet rechtsgeldig is.

De krant wijst erop dat de raad in november het beroep heeft verworpen van een Iraaks gezin dat na een beslissing van de rechtbank in Den Haag de Nederlandse nationaliteit was kwijtgeraakt. De ouders hadden valse namen en geboortedata opgegeven bij hun verzoek tot het verkrijgen van een Nederlands paspoort.

Minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) moet daarom 'ogenblikkelijk' een onderzoek instellen naar het Nederlanderschap van Hirsi Ali, zegt naturalisatiedeskundige en hoogleraar René de Groot in de krant. Hij sluit niet uit dat het Kamerlid identiteitsfraude heeft gepleegd bij het aanvragen van de Nederlandse nationaliteit.

Zembla

Hirsi Ali herhaalde donderdag in het televisieprogramma Zembla dat zij bij haar komst naar Nederland, in het begin van de jaren negentig, een valse naam en een onjuist geboortejaar heeft opgegeven. Eigenlijk heet ze Hirsi Magan.

De Groot vindt dat Verdonk snel moet reageren. "Ook omdat het hier om een Kamerlid gaat. Als het hier werkelijk identiteitsfraude betreft, zit zij ten onrechte in de Kamer."