AMSTERDAM - Jongeren en starters die hun eerste huis willen kopen, krijgen financiële steun van minister Sybilla Dekker (Volkshuisvesting). Met een renteloze extra lening boven op de reguliere hypotheek kunnen de maandlasten teruggedrongen worden. Dat meldt de Telegraaf.

Dekker (Volkshuisvesting) stort 40 miljoen euro op de rekening van de Stichting Stimuleringsfonds Nederlandse Gemeenten (SVn). Door die bijdrage kunnen 5000 extra startersleningen (de eerste 3 jaar rente- en aflossingsvrij) verstrekt worden aan mensen die voor het eerst een huis kopen.

Starters kunnen gebruik maken van zo'n lening bovenop de hypotheek die ze zelf hebben afgesloten. De rente en aflossing van de lening groeit mee met het inkomen van de koper, zo maakte het ministerie zaterdag bekend.

Koopsubsidie

De minister liet daarnaast weten dat ze vanaf 2007 tot en met 2011 25 miljoen euro beschikbaar wil maken voor mensen met een laag inkomen, die een huis willen kopen. Die koopsubsidie zou maandelijks uitgekeerd moeten worden aan huishoudens die voor het eerst een woning kopen. Dekker komt daarmee ook tegemoet aan initiatieven van de PvdA en VVD, gesteund door het CDA in de Tweede Kamer.

Ongeveer tachtig gemeenten verstrekken momenteel de startersleningen. Dekker hoopt dat alle gemeenten zich aansluiten bij het fonds. De ondersteuning van de starters is tijdelijk. Zodra het woningtekort van 2,5 naar 1,5 procent is gedaald (naar verwachting van de minister in 2010), kunnen starters gebruik maken van de 445.000 nieuwgebouwde woningen, die de huizenmarkt enigszins moeten verruimen.