ANTWERPEN - De 18-jarige Belg die donderdag in Antwerpen een zwarte vrouw en een kindje doodschoot en een Turkse vrouw verwondde, heeft in zijn eerste verhoor toegegeven dat hij doelbewust op allochtonen mikte.

De reden van zijn daad ligt in gebeurtenissen uit zijn jeugd. De politie wil echter nog niet zeggen wat die gebeurtenissen zijn, aldus de Vlaamse omroep VRT vrijdag.

De dader had geen vooropgezet plan. "Er zijn nergens brieven of documenten gevonden die daarop duiden", aldus woordvoerster Dominique Reyniers van het parket van Justitie in Antwerpen, vrijdag tijdens een persconferentie. De man heeft ook volledig alleen gehandeld.

Jachtwapen

De man heeft donderdagochtend een jachtwapen gekocht en is binnen het uur "doelbewust op zoek gegaan naar mensen van vreemde origine met de bedoeling hen neer te schieten". De dood van het blanke kind van twee jaar is volgens de woordvoerster een "kwestie van helaas en zeer dramatisch op de verkeerde plaats op de verkeerde tijd aanwezig zijn". Uit een eerste verhoor, dat vrijdagochtend in het ziekenhuis plaatsvond, is nog niet op te maken of hij spijt heeft van zijn daden.

Volgens de woordvoerster zou de schutter nog meer slachtoffers hebben gemaakt als de politie hem niet had neergeschoten. Voor mogelijke plannen voor een zelfmoord achteraf bestaan volgens Justitie geen aanwijzingen.

Details

Over het motief is nog weinig bekend. "Het is wel zo dat in zijn persoonlijk leven iets is gebeurd wat hem hiertoe heeft aangezet", aldus de Justitiewoordvoerster. Details daarover wilde zij niet verstrekken. Ook wilde zij niet zeggen of films of boeken hem hebben geïnspireerd.

Milieu

De schutter is een neef van het Belgische Kamerlid Frieda Van Themsche van de extreemrechtse partij Vlaams Belang. "Uit een eerste verhoor van zijn omgeving en de familie komt echter niet naar voren dat hij is opgevoed in een racistisch of gewelddadig milieu", stelde de zegsvrouwe.

De schutter zelf heeft wel extreemrechtse sympathieën. Het is nog onduidelijk of hij lid was van een extreemrechtse partij of organisatie. Onderzoek moet ook nog uitwijzen of hij onder invloed van drugs verkeerde. Hij blijft nog zeker tot dinsdag aangehouden.

Skinhead

De rechtbank moet dan beoordelen of hij langer in voorarrest blijft. In België woedde donderdag en vrijdag de discussie over het feit of de schutter nu een skinhead is of niet. Zelf zegt hij dit wel te zijn, hoewel hij nog enkele lange manen zwart haar heeft. "De term skinhead heeft hij zelf in de mond genomen", aldus de woordvoerster.

Gothic

"Daarmee is die discussie in ieder geval voorbij." Er waren donderdag getuigen die de man omschreven als een gothic', een aanhanger van een bepaalde muziek- en kledingstijl uit de jaren tachtig, waarbij buitenissige zwarte kleding hoort.

De man verliet donderdagochtend zijn internaat in het West-Vlaamse Roeselare, nadat hij daar was weggestuurd, omdat hij tegen de regels in had gerookt. Hij kon daarna in Antwerpen volgens de regels van de Belgische wet een jachtwapen kopen.

Vergunning

Een koper mag dat dan ook mee naar huis nemen. Er mag echter alleen mee geschoten worden als de eigenaar ook een vergunning heeft. De Belgische premier Guy Verhofstadt vroeg het parlement vrijdagochtend al om haast te maken met een aanscherping van de regels voor wapenverkoop.