LAGOS - Door de explosie vrijdag van een oliepijpleiding bij de Nigeriaanse stad Lagos zijn minstens driehonderd mensen omgekomen. Dat meldde de eigenaar van de leiding, de door de staat beheerde National Petroleum Corporation. Na de klap brak brand uit, die pas na vele uren was geblust.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ongeveer 150 lichamen zijn tot dusver ontdekt en begraven in een massagraf niet ver van de rampplek, aldus de politie. De autoriteiten gaan er echter van uit dat er veel meer doden zijn gevallen. De regering en de politie sloten zich aan bij ooggetuigen die zeiden dat oliedieven de ramp hebben veroorzaakt.

Rookwolk

De leiding explodeerde vlak bij Lagos, de economische hoofdstad van het Afrikaanse land, meldde het televisiestation Channels. Het station toonde geen beelden van de ramp, maar vanuit het centrum van Lagos was in de verte een enorme zwarte rookwolk te zien in de buurt van de haven Apapa waar veel olie-installaties liggen.

"Meer dan honderd mensen zijn omgekomen door verbranding, en onherkenbaar verminkt", aldus voorzitter Abiodun Orebiyi van het Rode Kruis. Hij zei dat hulpverleners van zijn organisatie op de rampplek zijn aangekomen, maar dat zij tot dusver geen gewonde overlevenden hebben aangetroffen.

Jerrycans

Volgens Orebiyi zijn op de plaats van de explosie honderden jerrycans gevonden. Daaruit valt volgens hem af te leiden dat de slachtoffers waarschijnlijk bezig waren olie af te tappen. Veel arme Nigerianen verdienen hun brood met de verkoop van gestolen brandstof.

Lagos is al vaker getroffen door ernstige rampen. In 2002 ontplofte een munitiedepot in de stad die dertien miljoen inwoners telt. Daarbij kwamen meer dan duizend mensen om het leven.