ANTWERPEN - De achttienjarige jongen die donderdag een zwarte au pair en een jong kind doodschoot in Antwerpen, is afkomstig uit een extreemrechts milieu. Zijn tante is volgens Vlaamse media parlementslid Frieda van Themsche van het Vlaams Belang, de opvolger van het in 2004 voor racisme veroordeelde extreemrechtse Vlaams Blok.

Volgens de krant De Morgen had de verdachte stickers van de partij op zak toen hij toesloeg. De jongeman, die uiteindelijk werd neergeschoten door een politieagent, zal vandaag in het ziekenhuis worden verhoord. De Standaard meldt dat de doodgeschoten au pair zwanger was.

Het Vlaams Belang heeft de moorden veroordeeld. Fractievoorzitter van het Vlaams Belang in de Belgische Kamer van Volkvertegenwoordigers Gerolf Annemans zegt zich "uitdrukkelijk te distantiëren van de moord, ook als de dader bewust vreemdelingen geviseerd zou hebben". Alle andere politieke partijen in Antwerpen hebben de moord ook veroordeeld. Het Vlaams Belang is in Antwerpen de grootste partij in de gemeenteraad, met circa 33 procent van de stemmen.

Internaat

De dader is afkomstig uit Wilrijk bij Antwerpen, maar zat op een internaat in het West-Vlaamse Roeselare. Volgens de schooldirecteur was de jongen die een opleiding dierverzorging volgde "absoluut geen probleemleerling". "Er waren nooit problemen met leerkrachten of allochtone medeleerlingen".

"Het was een gewone leerling tussen de leerlingen", aldus de directeur. "Alleen vanwege zijn zwarte kleding viel hij wel eens op, maar er zijn nooit problemen geweest en hij lag goed in de groep. Dit is voor ons compleet onverwacht gebeurd. Wij kunnen alleen vaststellen dat wij niet hebben kunnen doorgronden wat er in zijn hoofd omging."

Problemen

Volgens de Vlaamse publieke omroep VRT had de jongen wel degelijk problemen op zijn school. De schutter zou woensdagavond op zijn internaat zijn betrapt op roken, waarna hij donderdagochtend van school werd gestuurd. Daardoor zou er bij hem iets zijn geknapt, waarna hij ook zei dat hij moordplannen had.

Geweldsplannen

Op de school heeft de politie enkele warrige stukken tekst gevonden, die wezen op geweldsplannen. Volgens De Morgen echter was de actie goed voorbereid en had de jongen plannen om nog meer slachtoffers te maken. De krant meldt dat hij pas drie dagen geleden zijn haar had afgeschoren.

Het parket van Justitie in Antwerpen stelde donderdag al dat de dader een skinhead is met extreemrechtse sympathieën. Volgens getuigen gaat het echter eerder om een jongeman met een 'gothic' uiterlijk, met lange zwarte kleren en lange zwarte manen op zijn hoofd.

Matrix

Volgens getuigen leek het alsof de dader tijdens zijn moordende tocht uit de film The Matrix was gestapt, zo schrijft De Standaard. Hij was in het zwart gekleed, droeg combatshoes en een legerbroek en deed geen moeite om zijn jachtgeweer te verbergen terwijl hij door de drukke Antwerpse binnenstad liep.

Burgemeester Patrick Janssens van Antwerpen hield in een reactie nog een slag om de arm over de motieven van de dader. "Het gerecht onderzoekt nog of het om een geïsoleerde gek gaat, of hij ook lid was van een bepaalde organisatie of groepering. Als dat zo blijkt te zijn, moeten we daar heel hard tegen optreden."

Wapens

De schietpartij doet de discussie in België over wapens weer oplaaien. De schutter kocht donderdagmorgen volledig legaal een jachtwapen. In België bestaan er plannen voor een wetswijziging, waarin ook een wachttijd is opgenomen. Dat zou betekenen dat tussen de aanvraag van een vergunning en de aanschaf van een wapen een onderzoek van de politie plaats moet vinden.

De Belgische koning Albert heeft inmiddels zijn medeleven uitgesproken met de nabestaanden van de twee slachtoffers en de Turkse vrouw die ook werd neergeschoten, maar het incident wel heeft overleefd. Haar toestand is stabiel. Premier Guy Verhofstadt veroordeelde de schietpartij als een "laffe moord" en riep op tot kalmte. Enkele jaren geleden leidde de moord op een Marokkaanse man door zijn Vlaamse buurman tot rellen in Antwerpen.

Stille mars

In Antwerpen vinden vrijdagochtend diverse kleinere herdenkingsplechtigheden plaats voor de moord. Daartoe hebben diverse organisaties van allochtonen opgeroepen. Over twee weken, op vrijdag 26 mei, is een grote stille mars gepland in Antwerpen ter nagedachtenis aan de twee omgekomen slachtoffers.

Vorige maand namen in Brussel 80.000 mensen deel aan een stille mars voor de zeventienjarige Brusselse jongen Joe Van Holsbeeck, die werd doodgestoken voor zijn mp3-speler. Op de plaats van de moord in Antwerpen zijn al kaarsen en bloemen achtergelaten. Verder hangt er een plakkaat met als enige vraag: 'Waarom?'.