TOLEDO - Een 68-jarige priester is donderdag door een jury in de Amerikaanse staat Ohio schuldig bevonden aan de bizarre moord op een non 25 jaar geleden.

De non Margaret Ann Pahl werd in een kapel dood gevonden in april 1980. Ze was bruut om het leven gebracht door wurging en vervolgens bewerkt met 31 messteken in het patroon van een omgekeerd kruis. De moord had volgens de politie en lijkschouwers alles weg van een satanisch rituele moord.

De zaak bleef een kwart eeuw onopgehelderd en de priester Gerald Robinson heeft altijd stellig ontkend iets met de moord te maken te hebben.

Satan

De moordzaak kwam opnieuw aan het rollen toen in 2004 een vrouw het verhaal deed dat ze seksueel was misbruikt door priesters die satanische rituelen uitvoerden en sadomasochistische orgiën hielden. Volgens de aanklagers is er vervolgens een bloedvlek gevonden op een briefopener van de beklaagde waarvan het bloed overkwam met bloed destijds gevonden op het slachtoffer.

De aanklagers geloven evenwel niet dat satanisme daadwerkelijk de drijfveer voor de misdaad was. De priester zou een conflict hebben gehad met de non die zijn meerdere was op zijn werk in een ziekenhuis.