HILVERSUM - VVD-Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali heeft mogelijk meer gelogen over haar verleden dan ze tot nu toe heeft toegegeven. Uit verklaringen van haar broer, tante en ex-man blijkt niet dat zij tijdens haar vlucht angst had of hoefde te hebben voor haar familie. Ook zou zij niet tegen haar zin zijn uitgehuwelijkt.

Dat kwam donderdag naar voren in het tv-programma Zembla. De documentairemakers hebben familie en andere bekenden uit de jeugd van Hirsi Ali had opgezocht in Kenia. Daar woonde Hirsi Ali, wier echte naam Hirsi Magan is, tussen haar tiende en 22e jaar. Het liberale Kamerlid zei in Zembla als reactie dat de drie op bepaalde punten liegen. "Dat is te plaatsen in een eer- en schaamtegevoel."

De VVD was al op de hoogte dat zij heeft gelogen over haar vluchtrelaas toen zij op de lijst kwam. Volgens een woordvoerder ging het om een foute naam en geboortedatum en het land waaruit ze vandaan kwam. De liberalen vonden dat destijds geen beletsel om haar op de lijst te zetten.

'Weinig relevant'

De verhalen zoals die nu in Zembla worden gebracht, "komen ons ook weinig relevant over", aldus de woordvoerder. Hij heeft geen zin te interveniëren in een welles-nietes-discussie en denkt niet dat dit gevolgen heeft voor het prominente Kamerlid. Ook de woordvoerster van Hirsi Ali gaat er niet op in. "Ik heb geen nieuws gezien." Ze wijst er verder op dat Zembla andere kwesties over de besnijdenis er bijvoorbeeld uit heeft gelaten.

In het programma komt naar voren dat Hirsi Ali in veiligheid en redelijke welstand leefde in Kenia waar haar familie een vluchtelingenstatus had. Nog voordat een burgeroorlog uitbrak, was haar familie al weg uit Somalië. Alleen al deze vluchtelingenstatus in Kenia was al reden om geen status in een ander land te kunnen krijgen. Hirsi Ali stelt dat zij dat destijds niet wist.

De liberale heeft gelogen dat ze vanuit Somalië naar een vluchtelingenkamp in Kenia was gevlucht en van daaruit naar Nederland is gekomen. In werkelijkheid kwam zij vanuit een veilige omgeving in Kenia. In 1992 trouwde ze met een man uit Canada. Op doorreis naar haar echtgenoot stapte zij in Duitsland uit het vliegtuig en reisde per trein door naar Nederland, waar zij asiel aanvroeg. Zij wilde niet samenleven met haar man, die zij niet kende.

Bruiloft

Volgens haar tante en haar ex-man die Zembla sprak, was het huwelijk niet tegen haar zin. Zij zeggen dat Hirsi Ali op de bruiloft in Nairobi gelukkig overkwam. Ook haar broer, Mahdi Hirsi Magan, zei dat in eerste instantie, maar lichtte later tegenover het ANP toe dat zijn zus niet zelf voor het huwelijk gekozen heeft. "Het was geregeld door vader en de familie, buiten bruidegom en bruid om. Ayaan is alleen gevraagd eraan mee te werken."

Het Kamerlid blijft ontkennen dat ze zelf bij het huwelijk was. Mahdi kan geen helderheid verschaffen. "Ik ben er niet bij geweest, omdat ik het niet met het "geregelde" huwelijk eens was. Ik heb geen bewijzen of ze er al dan niet bij was."

Ook over contacten met haar ex-man later in het asielzoekerscentrum in Nederland verschillen de verklaringen. Niemand spreekt echter over dwang of angst. Volgens een familielid bestaat eerwraak niet eens in Somalië.

Nawijn

Tweede Kamerlid Hilbrand Nawijn vindt dat Hirsi Ali het land uit moet als blijkt dat zij heeft gelogen bij haar toelating tot Nederland. Hij heeft donderdagavond aan minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) gevraagd of zij in dat geval haar partijgenote het Nederlanderschap wil ontnemen. Ook zou Hirsi Ali dan niet moeten kunnen terugvallen op de status van asielzoeker. "Ik ben geschokt door deze feiten", zegt Nawijn, die directeur was van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) toen Hirsi Ali het land in kwam. "Ze heeft ons toen op het verkeerde been gezet."

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken wilde donderdagavond niet reageren op de bevindingen rond haar partijgenote Hirsi Ali.