ANTWERPEN - Een 18-jarige skinhead met een extreemrechtse achtergrond heeft donderdagmorgen in het centrum van Antwerpen een zwarte vrouw en een kind op straat doodgeschoten. Even daarvoor had hij gevuurd op een Turkse vrouw. Die ligt momenteel in het ziekenhuis. Zij is zwaargewond, maar haar toestand is stabiel.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Agenten hebben dader neergeschoten in buik

De politie gaat uit van een racistisch motief. Volgens hoofdcommissaris Jan Hopstaken van de Antwerpse politie was de zwarte vrouw een au pair, die op een blank meisje paste.

Onderzoek

Agenten hebben de jongeman na drie waarschuwingen neergeschoten in de buik. Hij ligt nu in het ziekenhuis, waar hij bewaakt wordt. De politie zal hem verhoren zodra hij daartoe in staat is. Een deel van het centrum is de hele middag afgesloten geweest voor onderzoek. Het parket van Antwerpen meldde donderdagavond dat de verdachte nog niet was verhoord.

Karabijn

Een getuige vertelde aan het Belgische perbureau Belga dat het gaat om een in het zwart geklede jongeman, opzij kaalgeschoren, maar met lang haar in de nek. Een woordvoerster van het Antwerpse parket van Justitie stelde echter dat het gaat om een skinhead.

Hij droeg een zwaar kaliber karabijn, waarmee hij in de Zwartzusterstraat zonder enige aanleiding begon te schieten. De vrouw werd eerst geraakt en daarna het kind. Per slachtoffer zou de man één keer hebben gevuurd. Daarna wandelde de schutter rustig verder. De inmiddels toegesnelde politie heeft daarna op hem geschoten. Het wapen zou pas donderdagochtend zijn aangeschaft.

De Belgische zender Radio 1 meldde dat de verdachte in Roeselare op een internaat zat. De politie zou in de stad onderzoek hebben verricht.

Verhofstadt

De Belgische premier Guy Verhofstadt veroordeelde donderdagavond de moorden als afschuwelijk en laf. Volgens Verhofstadt gaat het om een vorm van extreem racisme. "Het moet nu voor iedereen duidelijk zijn waartoe extreem rechts kan leiden."

De liberale regeringsleider riep alle gemeenschappen in België op om op een bedachtzame wijze op deze laffe moorden te reageren: "Wij moeten vermijden dat onze samenleving in een spiraal van geweld terechtkomt." Enkele jaren geleden leidde de moord op een Marokkaanse jongeman door zijn Vlaamse buurman nog tot rellen in Antwerpen.

Burgemeester Patrick Janssens van Antwerpen riep op tot kalmte. "De families van de slachtoffers verdienen respect voor hun verlies", aldus Janssens. Een woordvoerder van het koninklijk paleis liet weten dat koning Albert II een bericht naar de verwanten van de slachtoffers zal sturen.

Afgelopen weekend was er in Brugge in West-Vlaanderen ook al een racistisch incident. Een groep van vijf skinheads tuigde een zwarte jongeman zo zwaar af, dat hij in coma raakte. Zijn blanke vriend raakte ook gewond. In verband daarmee is café De Kastelein, van waaruit de daders opereerden, gesloten. Vrijdag (morgen) is er in Brugge vanaf 18.15 uur een stille mars uit protest tegen het incident.