AMSTERDAM - Willem Holleeder heeft in 2002 Joegoslaven ingeschakeld om misdaadverslaggever John van den Heuvel te vermoorden. Holleeder wordt er door justitie van verdacht in het huis van de journalist te hebben laten inbreken. Daarbij werd een laptop gestolen. Het zou de bedoeling zijn geweest dat de inbrekers Van den Heuvel om het leven brachten. Dat meldt De Telegraaf donderdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De krant baseert zich op verklaringen van vastgoedhandelaar Willem Endstra aan de politie. Volgens Endstra wilde Holleeder weten of op de laptop informatie stond over gesprekken van Van den Heuvel met topcrimineel John Mieremet, waarover De Telegraaf in augustus 2002 publiceerde.

Justitie heeft volgens de krant ook het idee dat Holleeder verantwoordelijk is voor het bedreigen en afpersen van Van den Heuvel. Het Openbaar Ministerie heeft besloten de zaak te voegen bij de andere verdenkingen tegen Holleeder, schrijft het dagblad.

Voorarrest

De Haarlemse rechtbank behandelt de zaak tegen Holleeder donderdag in een pro-formazitting. Dat betekent dat de zaak niet inhoudelijk wordt behandeld. Wel wordt bepaald of het voorarrest van Holleeder en enkele medeverdachten wordt verlengd. Zij werden eind januari opgepakt op verdenking van afpersing binnen de vastgoedsector.

De Amsterdammer Holleeder is hoofdverdachte. Hij werd bekend als de man die 23 jaar geleden Freddy Heineken ontvoerde. Ook zou hij het brein zijn achter vermeende criminele activiteiten van de motorclub Hells Angels.