PIJNACKER - Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de rol van burgemeester F. Buddenberg bij de ongeregeldheden afgelopen weekeinde in Pijnacker. Dat werd woensdagavond bekend tijdens een vergadering van de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp. De raad steunde een motie waarin de VVD vroeg om nader onderzoek.

Dinsdag werd al bekend dat de Rijksrecherche op verzoek van de politie onderzoek gaat doen naar het optreden van de mobiele eenheid in de nacht van zaterdag op zondag in Pijnacker. In een feesttent vond een concert plaats met onder meer een optreden van rapper Ali B. Na het feest ontstonden buiten enkele vechtpartijen.

Wurgen

De politie zoekt onder meer een man die een agente heeft proberen te wurgen. Collega's schoten haar te hulp en bevrijdden haar, aldus de politie woensdag. In de chaos die toen ontstond, werd de vrouw gebeten door een politiehond. Volgens de politiewoordvoerder vond het incident plaats aan het begin van de ongeregeldheden. "Het was een van de aanleidingen voor het ingrijpen van de politie."

Toen de agenten ingrepen, keerde een groep van vijftig personen zich tegen hen. De feestgangers gooiden met flessen en stenen naar de agenten. Verscheidene bezoekers en vier agenten raakten gewond.

Klachten

De politie hield zestien mensen aan en kreeg enkele tientallen klachten binnen van bezoekers die vonden dat de agenten te hard optraden. Dinsdag is er een bijeenkomst voor slachtoffers van het politie-optreden.

Buddenberg zei woensdag dat hij met verbijstering heeft gadegeslagen dat het politieoptreden zoveel agressie en emoties losmaakte. Hij verwacht dat de maatregelen die nu zijn genomen de rust doen weerkeren.